ProRAW olarak açıklanan RAW görüntü formatı, Apple’ın iPhone 12 Pro ve Pro Max’te benimsediği bir formattır.
Profesyonel fotoğrafçılıkta RAW dosyaları, fotoğraflarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için bir zorunluluktur. Peki iPhone için bu ne anlama geliyor?
ProRAW Nedir?
ProRAW, Apple’ın iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max ve muhtemelen gelecekteki iPhone’larda kullanılabilen RAW görüntü biçimi uygulamasıdır. RAW formatı genellikle orta ve üst düzey kameralarda bulunur ve fotoğrafçıların bir sahnede olabildiğince fazla bilgi yakalamasına izin verir. JPEG ve HEIF gibi kayıplı formatlar, deklanşöre bastığınızda “gereksiz” bilgileri atarken, RAW formatlarında bu bilgiler kalır.
Bu dosyalar aslında ham verilerdir, dolayısıyla orjinal ismi Raw Data’dır. Bu veriler, Photoshop veya Apple’ın kendi Fotoğraflar uygulaması gibi bir görüntü düzenleme uygulamasıyla kullanılabilir. Belirli parametreleri değiştirerek, fotoğrafın çekildikten sonra nasıl oluşturulacağını değiştirebilirsiniz. RAW dosyaları, çok sayıda ham verinin gölgelerde ve açık tonlarda daha fazla ayrıntıyı koruduğu pozlamayı değiştirmek gibi düzenlemeler yapmak için mükemmeldir.
RAW fotoğraflarını fotoğraf makinelerindeki film döneminin negatifleri gibi düşünebiliriz. Format, fotoğrafları paylaşmak için değil, JPEG gibi daha verimli biçimlere aktarılmadan önce onları düzenlemek için kullanılır. Bu nedenle RAW dosyaları, Photoshop ve Lightroom gibi uygulamalarda düzenlemelerini incelemek için daha fazla zaman harcayan profesyoneller ve fotoğraf meraklıları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Apple’ın ProRAW’ı, her yerde bulunan dijital negatif dosya biçimi .DNG’yi kullanır; bu, bir ProRAW fotoğrafını (teorik olarak) .DNG dosyalarını destekleyen herhangi bir düzenleyicide açabileceğiniz anlamına geliyor. Bu, Sony gibi hala tescilli formatlar kullanan ve eski yazılımlarda görüntüleri düzenlemeyi zorlaştıran kamera üreticilerinden farklı durumda. Apple, ProRAW’ı açıkça destekleyen düzenleyicileri kullanmanızı öneriyor, bu nedenle beklenmedik sonuçlar görürseniz farklı bir uygulama denemek isteyebilirsiniz.
ProRAW’ı iPhone 12 Pro veya Pro Max’inizdeki tüm lenslerle kullanabilirsiniz. Format ayrıca SmartHDR, Deep Fusion ve Gece modu gibi özelliklerle de uyumludur.
Üst düzey kameralarda kullanılan kayıpsız bir video codec’i olan benzer adlı ProRes RAW ile karıştırmayın. ProRAW yalnızca hareketsiz görüntüler için kullanılır ve video ile uyumlu değildir.
ProRAW’da Çekim Yapmanın Potansiyel Dezavantajları
Herhangi bir kamerada (iPhone 12 veya başka bir şekilde) RAW çekmenin en büyük dezavantajı, oluşturulan dosyaların boyutudur. JPEG gibi kayıplı formatlar, dosya boyutunu küçültmek için olabildiğince fazla veriyi atarken, RAW dosyaları çok daha fazla yer kaplar. Apple, ProRAW dosyalarının HEIF veya JPEG dosyalarından “10 ila 12 kat daha büyük” olduğunu belirtiyor.
Bir ProRAW dosyası ortalama 25 MB’tır, bu da telefon depolama alanlarında GB başına 40 fotoğraf demek. Daha küçük kapasiteli bir iPhone Pro’nuz varsa, depolama alanınızın bitmesini önlemek için muhtemelen dosyalarınızı sürekli kontrol etmeniz gerekecektir. 512 GB seçeneğini seçseniz bile, muhtemelen iPhone’unuzda çok sayıda ProRAW dosyasını süresiz olarak tutmak istemezsiniz.
iCloud Fotoğrafları kullanıyorsanız, kayıpsız görüntülerinize yer açmak için saklama alanı planınızı 50 GB’tan 200 GB’a veya 2 TB’a yükseltmeniz gerekebilir. HEIF veya JPEG’leri paylaşım için kitaplığınızda tutarken bunları arşivleme amacıyla başka bir yere de taşımak isteyebilirsiniz. Bu, sizin tarafınızdan biraz manuel yönetim gerektirecektir.
Neden ProRAW Kullanmalıyız?
Fotoğrafçılık açısından yeni olasılıklar açmak için ProRAW’ı seçmek isteyebileceğiniz birkaç örnek var. Yeni başlayanlar için, RAW çekimi destekleyen aynasız veya dijital SLR fotoğraf makineniz olmayabilir, bu nedenle iPhone 12 Pro sizi kayıpsız görüntü düzenleme dünyasına sokabilir.
ProRAW’ı çekerek, görüntüdeki görünür sıkıştırma miktarını sınırlamış olursunuz. Gökyüzünde, görüntü şeritlenmeye neden olacak kadar sıkıştırılmış olandan daha fazla mavi tonları olacaktır. Ayrıca gölge ve vurgu ayrıntısı açısından çok daha fazla bilgi yakalayabileceksiniz.
Bu, renk bilgilerini korurken parlak noktaları geri çekmenize ve güneşi (ve yansımalarını) biraz daha az körleştirmenize olanak tanır. Fotoğraftaki herhangi bir yer biraz karanlıksa, görüntü kalitesi ciddi bir darbe almadan gölgelerden daha fazla ayrıntı elde edebilirsiniz. Sıkıştırılmış bir JPEG’de olduğu gibi, görüntü dağılmadan daha fazla düzenleme yapabilmelisiniz.
iPhone’da ProRAW Nasıl Etkinleştirilir?
ProRAW’ı kullanmak için önce telefon Ayarlar’ında ProRAW özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir. Ayarlar> Kamera> Biçimler bölümüne gidin ve Apple ProRAW’ı etkinleştirin.
2020 sonu itibariyle bu, iOS 14.3 veya sonraki bir sürümünü gerektiren iPhone 12 Pro özelliğidir. iPhone 12 Pro modeliniz varsa ve seçeneği görmüyorsanız, iPhone’unuzun yazılımını güncellemeyi deneyin. 2021’de veya daha sonra piyasaya sürülen gelecekteki iPhone’lar muhtemelen ProRAW’ı da destekleyecektir, ancak bu özellik yalnızca Pro modellerde birkaç yıl için mevcut olabilir.