Hard Disk, bir bilgisayardaki ana ve genellikle en büyük, veri depolama donanım aygıtıdır. İşletim sistemi, yazılımlar ve çoğu diğer dosyalar sabit disk sürücüsünde saklanır.
Microsoft Windows varsayılan olarak, “C” sürücü harfini bir bilgisayardaki birincil sabit sürücüdeki birincil bölüme atadığı için, sabit sürücüye bazen “C sürücüsü” denir.
Bu, teknik açıdan doğru bir terim olmasa da, hala yaygındır. Örneğin, bazı bilgisayarlarda bir veya daha fazla sabit sürücüdeki alanları temsil eden çoklu sürücü harfleri (ör. C, D ve E) bulunur. Sabit disk sürücüsü ayrıca HDD (kısaltması), hard disk, hard drive, fixed drive, fixed disk ve fixed disk drive adlarıyla da geçer.
Popüler Hard Disk Üreticileri
En popüler sabit disk üreticilerinden bazıları Seagate, Western Digital, Hitachi ve Toshiba‘dır.
Sabit Disk Sürücüsü Fiziksel Açıklaması
Bir sabit sürücü genellikle bir ciltsiz kitap boyutundadır, ancak çok daha ağırdır.
Sabit sürücünün yanları, önceden delinmiş, bilgisayar kasasındaki 3,5 inç sürücü yuvasına kolay montaj için dişli deliklere sahiptir. Bir adaptör ile daha büyük bir 5,25 inç sürücü yuvasında montaj da mümkündür. Sabit sürücü, bağlantıların ucu bilgisayarın içine bakacak şekilde monte edilmiştir.
Sabit sürücünün arka ucu anakarta bağlanan bir kablo için bir bağlantı noktası içerir. Kullanılan kablo tipi (SATA veya PATA), sürücünün türüne bağlıdır, ancak hemen hemen her zaman bir sabit disk satın alımına dahildir. Ayrıca burada güç kaynağı için güç bağlantısı vardır.
Çoğu sabit sürücüde arka uçta, birden fazla olduğunda anakartın sürücüyü nasıl tanıması gerektiğini tanımlayan jumper ayarları bulunur. Bu ayarlar sürücüden sürücüye değişebilir, bu nedenle detaylar için sabit disk üreticinize danışın.
Hard Disk Nasıl Çalışır?
RAM gibi geçici depolamadan farklı olarak, bir sabit disk kapatıldığında bile verilerini saklar. Bu nedenle, HDD’yi kapatan bir bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz. Tekrar açıldığında tüm verilere erişebilirsiniz.
Sabit diskin içinde, döner plakalarda depolanan yollarda yer alan sektörler bulunur. Bu plakalar, sürücüye veri okumak ve yazmak için bir aktüatör koluyla hareket eden manyetik kafalara sahiptir.
Sabit Disk Çeşitleri
Bilgisayarın sabit diski tek sabit sürücü değildir ve SATA ve PATA bir bilgisayara bağlanabilmenin tek yolu değildir. Çok küçük boyutlu sabit diskler veya diğerlerinden oldukça büyük diskler vardır.
Örneğin, USB flash sürücünün de bir sabit diski vardır, ancak geleneksel bir sabit disk gibi dönmez. Flash sürücülerinde yerleşik katı hal sürücüler bulunur ve USB aracılığıyla bilgisayara bağlanır.
Depolama Kapasitesi
Sabit disk sürücüsü kapasitesi, birinin dizüstü bilgisayar veya telefon gibi belirli bir cihazı satın alıp almayacağını belirlemede büyük bir faktördür. Depolama kapasitesi oldukça küçükse, daha hızlı bir şekilde dolacağından, çok fazla depolama alanına sahip bir sürücü çok daha fazla veriyi işleyebilir.
Ne kadar depolama alanı tutabileceğine bağlı olarak bir sabit sürücü seçmek gerçekten fikir ve koşullara bağlıdır. Örneğin, çok sayıda video tutabilecek bir tablete ihtiyacınız varsa, 8 GB yerine 64 GB aldığınızdan emin olmak isteyebilirsiniz.