WordPress’i kurduktan sonra, her yeni başlayanın öğrenmesi gereken ilk şey, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağıdır.
Eklentiler, bir galeri, slayt gösterisi vb. gibi WordPress’e yeni özellikler eklemenize olanak tanır. WordPress için binlerce ücretsiz ve ücretli eklenti vardır. Bu yazımızda size bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağını adım adım göstereceğiz.
Başlamadan Önce
WordPress.com kullanıyorsanız, eklentileri yükleyemezsiniz.
Kullanıcılar genellikle WordPress kontrol panelinde eklenti menüsünü göremediklerini belirten şikayetler yazarlar. Bunun nedeni, sınırlamaları olan WordPress.com kullanıyor olmanızdır.
İş planlarına yükseltme yapmadığınız sürece, eklentileri WordPress.com’a yükleyemezsiniz. Öte yandan, kendi kendine barındırılan WordPress.org web sitenizde istediğiniz herhangi bir eklentiyi yükleyebilirsiniz.
WordPress Eklentisi Nasıl Kurulur?
WordPress için eklenti kurulumunda 3 yol vardır: Eklenti Arama Kullanarak Eklenti Yüklemek, Upload ile Eklenti Yüklemek ve FTP Kullanarak Eklenti Yüklemek.
Eklenti Arama Kullanarak Eklenti Yüklemek
Bir WordPress eklentisini kurmanın en kolay yolu eklenti aramasını kullanmaktır. Bu seçeneğin tek dezavantajı, eklentinin sadece ücretsiz eklentilerle sınırlı olan WordPress eklenti dizininde bulunmasıdır.
Yapmanız gereken ilk şey, WordPress yönetici alanınıza gitmek ve Eklentiler »Yeni Ekle’ye tıklamaktır.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi bir ekran göreceksiniz. Eklenti adını veya aradığınızözelliği yazarak eklentiyi bulun. Bundan sonra, aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir grup liste göreceksiniz:
Sizin için en uygun eklentiyi seçebilirsiniz. Örneğimizde ilk eklenti olan Floating Social Bar’ı arıyorduk, ‘Şimdi Kur’ düğmesini tıklayacağız.
WordPress şimdi eklentiyi indirip sizin için yükleyecektir. Bundan sonra, eklentiyi etkinleştirmek veya eklenti yükleyicisine dönmek için bir bağlantı ile başarı mesajını göreceksiniz.
Sitenize bir WordPress eklentisi yüklenebilir, ancak etkinleştirmedikçe çalışmaz. Bu yüzden devam edin ve WordPress sitenizde eklentiyi etkinleştirmek için etkinleştirme eklentisi bağlantısına tıklayın.
Hepsi bu, ilk WordPress eklentinizi başarıyla yüklediniz.
Bir sonraki adım, eklenti ayarlarını yapılandırmaktır. Bu ayarlar her eklentiye göre değişecektir, bu yüzden bu yazıda buna yer vermeyeceğiz.
Upload ile Eklenti Yüklemek
Ücretli WordPress eklentileri, WordPress eklenti dizininde listelenmez. Bu eklentiler, ilk yöntem kullanılarak yüklenemez.
Bu nedenle, WordPress’in bu eklentileri yüklemek için Yükleme yöntemine sahip olması gerekir. Yönetici alanında yükleme seçeneğini kullanarak WordPress eklentilerini nasıl yükleyeceğinizi göstereceğiz.
Öncelikle, eklentiyi kaynağından indirmeniz gerekir (bu bir zip dosyası olacaktır). Ardından, WordPress yönetici alanına gitmeli ve Eklentiler »Yeni Ekle tıklamalısınız.
Bundan sonra, sayfanın üst kısmındaki Eklenti Yükle düğmesine tıklayın.
Bu sizi eklenti yükleme sayfasına yönlendirecektir. Burada, dosya seç düğmesini tıklatmanız ve daha önce bilgisayarınıza indirdiğiniz eklenti dosyasını seçmeniz gerekir.
Dosyayı seçtikten sonra, şimdi yükle düğmesine tıklamanız gerekiyor.
WordPress artık eklenti dosyasını bilgisayarınızdan yükleyecektir. Yükleme bittikten sonra böyle bir başarı mesajı göreceksiniz.
Yüklendikten sonra, eklentiyi kullanmaya başlamak için Eklenti Etkinleştir bağlantısına tıklamanız gerekir.
Bir sonraki adım, eklenti ayarlarını yapılandırmaktır. Bu ayarlar her eklentiye göre değişecektir, bu yüzden bu yazıda buna yer vermeyeceğiz.
FTP Kullanarak Eklenti Yüklemek
Bazı durumlarda, hosting firmanız, yönetici alanından eklenti yükleme yeteneğinizi sınırlayabilecek dosya kısıtlamalarına sahip olabilir.
Bu durumda, en iyi seçim eklentiyi FTP kullanarak manuel olarak kurmaktır.
FTP yöntemi, yeni başlayanlar için en az kullanıcı dostu olandır.
İlk önce eklentinin kaynak dosyasını indirmeniz gerekecektir (bir zip dosyası olacaktır). Ardından, bilgisayarınızdaki zip dosyasını ayıklamanız gerekir.
Eklenti zip dosyasının ayıklanması aynı ada sahip yeni bir klasör oluşturur. Bu, bir FTP istemcisi kullanarak web sitenize manuel olarak yüklemeniz gereken klasördür.
Sitenize FTP yöneticisi üzerinden erişmeniz gerekir. FTP kullanıcı adınız ve şifreniz yoksa, hosting başvurun ve onlara sorun.
Bilgisayarınızdaki FTP istemcisini açın ve web barındırıcınız tarafından sağlanan giriş bilgilerini kullanarak web sitenize bağlanın. Bağlandıktan sonra, ana dizin/wp-content/plugins/ klasörüne gitmeniz gerekir.
Ardından, zip dosyasından ayıkladığınız klasörü web sunucunuzdaki /wp-content/plugins/ klasörüne yükleyin.
Dosyaları yükledikten sonra, WordPress yönetici alanını ziyaret etmeniz ve yönetici menüsünde Eklentiler bağlantısını tıklamanız gerekir. Eklentinizin eklentiler sayfasında başarıyla yüklendiğini göreceksiniz.
Eklentinin altındaki Etkinleştir bağlantısını tıklamanız gerekiyor. Etkinleştirdiğinizde, eklenti ayarlarını yapılandırmanız gerekmektedir. Bu ayarlar her eklentiye göre değişecektir, bu yüzden bu yazıda buna yer vermeyeceğiz.