Kısaca IP adresi olan Internet Protocol adresi, bir ağ donanım parçası için tanımlayıcı bir sayıdır. Bir IP adresine sahip olmak, bir cihazın internet gibi IP tabanlı ağ üzerinden diğer cihazlarla iletişim kurmasını sağlar.
Çoğu IP adresi şöyle görünür:
151.101.65.121
Karşılaşabileceğiniz diğer IP adresleri şöyle olabilir:
2001:4860:4860::8844
Bu farklılıkların IP Sürümlerinde (IPv4 ve IPv6) aşağıdaki bölümlerde ne anlama geldiğiyle ilgili çok daha fazlası var.
Bir IP Adresi Ne İçin Kullanılır?
IP adresi ağa bağlı bir cihaza bir kimlik sağlar. Tanımlanabilir bir adrese sahip belirli bir fiziksel lokasyonu temin eden bir ev veya iş adresine benzer şekilde, bir ağdaki cihazlar, IP adresleri aracılığıyla birbirinden ayrılır.
Başka bir ülkedeki arkadaşıma bir paket göndereceksem, kesin varış yerini bilmem gerek. Sadece ismiyle bir paketin üzerine posta koymak ve ona ulaşmasını beklemek yeterli değil. Bunun yerine, özel bir adres eklemeliyim.
Aynı genel süreç, internet üzerinden veri gönderirken kullanılır. Ancak, fiziksel adreslerini bulmak için birisinin adını aramak üzere bir telefon rehberi kullanmak yerine, bilgisayarınız IP adresini bulmak için bir ana makine adına bakmak üzere DNS sunucuları kullanır.
Örneğin, tarayıcımda www.technicablog.net gibi bir web sitesine girdiğimde, bu sayfayı yükleme isteğim, ilgili IP adresini bulmak için ana bilgisayar adını (technicablog.net) arayan DNS sunucularına gönderilir (151.101.65.121).
Farklı IP Adresleri
IP adreslerini daha önce duymuş olsanız bile, belirli türde IP adresleri olduğunu fark edemezsiniz. Tüm IP adresleri sayı veya harflerden oluşurken, tüm adresler aynı amaçla kullanılmaz.
Özel IP adresleri, genel IP adresleri, statik IP adresleri ve dinamik IP adresleri vardır. Her bir IP adresi türü bir IPv4 adresi veya bir IPv6 adresi olabilir
Kısacası, özel IP adresleri, muhtemelen evde çalıştırdığınız gibi bir ağın içinde “kullanılır”. Bu tür IP adresleri, cihazlarınızın yönlendiricinizle ve özel ağınızdaki diğer tüm cihazlarla iletişim kurmasının bir yolunu sağlamak için kullanılır. Özel IP adresleri manuel olarak ayarlanabilir veya yönlendiriciniz tarafından otomatik olarak atanabilir.
Genel IP adresleri, ağınızın dışında kullanılır ve ISS’niz tarafından atanır. Ev veya iş ağınızın dünyanın her yerindeki ağa bağlı cihazlarla (internet) iletişim kurmak için kullandığı ana adres. Evinizdeki cihazlara, örneğin internet sitelerine erişim ve başkalarının bilgisayarları ile doğrudan iletişim kurma gibi şeyler yapmalarına izin veren ISS’nize ve dolayısıyla dış dünyaya ulaşmak için bir yol sağlar.
Hem özel IP adresleri hem de genel IP adresleri dinamik ya da statiktir, yani bunlar ya değişir ya da değişmez.
Bir DHCP sunucusu tarafından atanan IP adresi, dinamik bir IP adresidir. Bir cihazda DHCP etkin değilse veya desteklemiyorsa IP adresi manuel olarak atanmalıdır, bu durumda IP adresine statik bir IP adresi denir.
IP Adresini Nasıl Öğrenilir?
Farklı cihazlar ve işletim sistemleri IP adresini bulmak için benzersiz adımlar gerektirir. ISS’niz tarafından size sunulan genel IP adresini arıyorsanız veya yönlendiricinizin dağıttığı özel IP adresini görmeniz gerekiyorsa, yapılmaıs gereken farklı adımlar vardır.
Genel IP Adresi
Yönlendiricinizin genel IP adresini bulmanın birçok yolu vardır ancak IPChicken, WhatsMyIP.org veya WhatIsMyIPAddress.com gibi siteler bu işi kolaylaştırır. Bu siteler, akıllı telefonunuz, iPod’unuz, dizüstü bilgisayarınız, masaüstünüz, tabletiniz vb. gibi bir web tarayıcısını destekleyen ağ bağlantılı herhangi bir cihazda çalışır.
Bulunduğunuz belirli cihazın özel IP adresini bulmak ise farklıdır.
Özel IP Adresi
Windows’da, cihazınızın IP adresini ipconfig komutunu kullanarak Komut İstemi aracılığıyla bulabilirsiniz.
iPhone, iPad ve iPod touch cihazları, Wi-Fi menüsündeki Ayarlar uygulaması aracılığıyla kendi özel IP adreslerini gösterir. Görmek için, bağlı olduğu ağın yanındaki küçük “i” düğmesine dokunun.
Bir Android cihazının yerel IP adresini Ayarlar> Wi-Fi veya bazı Android sürümlerinde Ayarlar> Kablosuz Denetimler> Wi-Fi ayarları aracılığıyla görebilirsiniz. Özel IP adresini içeren ağ bilgilerini gösteren yeni bir pencere görmek için bağlı olduğunuz ağa dokunun.
IP Sürümleri (IPv6 vs IPv6)
IPv4 ve IPv6 olarak iki IP sürümü vardır. Bu terimleri duyduysanız, muhtemelen IPv6’nın yükseltilmiş IP sürümü iken, diğerinin eski eski sürüm olduğunu biliyorsunuzdur.
IPv6’nın IPv4’ü değiştirmesinin bir nedeni, IPv4’ün izin verdiğinden çok daha fazla sayıda IP adresi sağlayabilmesidir. İnternete sürekli bağlı olduğumuz tüm cihazlarla, her biri için benzersiz bir adresin bulunması önemlidir.
IPv4 adreslerinin oluşturulma şekli, 4 milyardan fazla benzersiz IP adresi sunabileceği anlamına gelir (232). Bu çok sayıda adres olsa da, insanların internette kullandıkları tüm farklı cihazlarla modern dünya için yeterli değil.
Bir düşünün – Dünyada birkaç milyar insan var. Gezegende herkesin internete erişmek için kullandığı sadece bir cihaz olsa bile, IPv4 hala hepsi için bir IP adresi sağlamaya yetersiz olacaktır.
Öte yandan IPv6, 340 trilyon, trilyon, trilyon adresleri desteklemektedir (2128). Bu 12 sıfır ile 340! Bu, dünyadaki her insanın milyarlarca cihazı internete bağlayabileceği anlamına gelir.