WebP dosyası, depolama alanı için kaliteden ödün vermek zorunda kalmadan görüntülerin boyutunu azaltmak için Google tarafından geliştirilen bir dosya biçimidir.
WebP görüntüleri, internet sitelerini daha hızlı gezmek için tasarlanmıştır.
WebP Dosyası Nedir?
WebP (Weppy olarak okunur) formatı, Google tarafından yayınlanan On2 Technologies tarafından geliştirilen VP8 video kodeğini temel alan WebM video container formatının alt projesidir. Google, On2 Technologies’i 19 Şubat 2010’da satın aldı ve aynı yılın Eylül ayında WebP’yi piyasaya sürdü.
Çoğu web sayfasındaki yer tutan alanların % 60-65’i resim olduğundan, Google hem kayıpsız hem de sıkıştırma formatlarını yüksek kalitede saklayan ücretsiz, açık kaynaklı bir dosya formatı oluşturmuştur. Kaliteyi korurken aynı zamanda görüntülerin boyutunu düşürür, sayfalar daha hızlı yüklenir, daha az bant genişliği kullanır ve sayfalar WebP görüntüleri kullandığında, özellikle mobil cihazlarda pil gücünden tasarruf sağlar.
WebP, bir bloktaki değerleri tahmin etmek için komşu piksel bloklarındaki değerleri kontrol eden bir görüntüyü kodlamak için öngörülü sıkıştırma kullanır ve ardından yalnızca aralarındaki farkı kodlar. Bu, piksellerin tek bir dosya boyunca birden çok kez kopyalanmasına izin verir ve gereksiz veriler her bloktan kaldırılır. Yalnızca her blok arasında değişen verileri kaydetmek, PNG ve JPEG formatlarına kıyasla depolama alanını azaltır. Sıkıştırma teknikleriyle ilgili daha fazla bilgiyi bu sayfadan öğrenebilirsiniz.
WebP kayıpsız görüntüleri PNG dosyalarından %26 ve JPEG dosyalarından %34 daha küçüktür.
WebP Nasıl Açılır?
WebP, Google tarafından geliştirildiğinden ve ücretsiz olduğundan, zaten bilgisayarınızda bulunabilecek birçok uygulama ve yazılıma entegre edilmiştir. Çoğu web tarayıcısı zaten formatı işlemek için gerekli olan eklentiye sahiptir.
WebP görüntüleri web için tasarlanmıştır ve JPEG ve PNG’den neredeyse ayırt edilemez, bu nedenle neye baktığınızı bile fark etmemiş olabilirsiniz. Bir WebP görüntüsünü, internetteki herhangi bir görüntüyle aynı şekilde bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz; resmi sağ tıklayın ve “Resmi Farklı Kaydet” i tıklayın.
Bilgisayarınızda görüntüyü kaydetmek istediğiniz hedefi seçin ve ardından “Kaydet” i tıklayın.
Chrome, Firefox, Edge veya Opera kullanıyorsanız, tek yapmanız gereken resmi çift tıklamaktır.
WebP dosyalarını, varsayılan olarak WebP dosyalarını yerel olarak açan GIMP, ImageMagick veya Microsoft Paint gibi grafik yazılımlarını kullanarak düzenleyebilirsiniz. Windows’ta görüntüyü sağ tıklayın, “Birlikte Aç” seçeneğine gelin, ardından düzenlemek istediğiniz programı seçin.
Dosyayı Mac ve Windows’ta tamamen farklı bir programla açmak istiyorsanız, her zaman varsayılan dosya türünü değiştirebilirsiniz. Veya WebP görüntülerini ilk etapta JPEG veya PNG olarak indirmek için Google Chrome’u kullanabilirsiniz.
Teşekkürler, webp nedir diye arayanlara güzel ve açıklayıcı olmuş