Windows 10, Microsoft Windows işletim sistemi ailesinin en yeni üyesidir.
Windows 10 güncellenmiş bir Başlat Menüsü, yeni giriş yöntemleri, daha iyi bir görev çubuğu, bir bildirim merkezi, sanal masaüstleri için destek, Edge tarayıcısı ve diğer kullanılabilirlik güncellemelerini sunar.
Microsoft’un mobil kişisel asistanı Cortana, artık masaüstü bilgisayarlarda bile Windows 10’un bir parçası.
Windows 10 Yayın Tarihi
Windows 10’un son sürümü 29 Temmuz 2015’te halka duyuruldu. Windows 10, ilk olarak 1 Ekim 2014 tarihinde bir önizleme olarak yayınlandı.
Windows 10, Windows 7 ve Windows 8 sahipleri için ücretsiz bir yıllık yükseltme seçeneği geldi ve 29 Temmuz 2016’da sona erdi. Windows 10’u indirmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Windows 10, şu anda Windows’un en yeni sürümü durumundadır.
Windows 10 Sürümleri
Windows 10’un iki sürümü mevcut:
- Windows 10 Pro
- Windows 10 Home
Windows 10 doğrudan Microsoft‘tan veya Amazon.com gibi perakendecilerden satın alınabilir.
Windows 10’un birkaç ek sürümü de mevcuttur, ancak doğrudan tüketicilere verilmemektedir. Bunlardan bazıları Windows 10 Mobile, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Enterprise Mobile ve Windows 10 Education.
Ayrıca, aksi belirtilmedikçe, satın aldığınız tüm Windows 10 sürümleri hem 32 bit hem de 64 bit sürümleri içerir.
Windows 10 Minimum Sistem Gereksinimleri
Windows 10’u çalıştırmak için gereken minimum donanım, Windows’un son birkaç sürümü için gerekli olana benzemektedir:
- CPU: NX, PAE ve SSE2 desteği ile 1 GHz (64 bit sürümler için CMPXCHG16b, PrefetchW ve LAHF / SAHF desteği)
- RAM: 1 GB (64 bit sürümler için 2 GB)
- Sabit Sürücü: 16 GB boş alan (64-bit sürümlerde 20 GB)
- Grafikler: WDDM sürücüsü ile en az DirectX 9 destekleyen bir GPU
Windows 8 veya Windows 7’den yükseltiyorsanız, yükseltmeye başlamadan önce Windows’un bu sürümü için mevcut olan tüm güncellemeleri uyguladığınızdan emin olun. Bu Windows Update aracılığıyla yapılır.
Windows 10 Hakkında Daha Fazla Bilgi
Windows 8’deki Başlat Menüsü, pek çok insan tarafından sevilmedi. Windows’un önceki sürümlerinde görülen gibi bir menü yerine, Windows 8’deki Başlat Menüsü tam ekran ve canlı döşemelere sahipti. Windows 10, Windows 7 tarzı bir Başlat Menüsü’ne geri döndü, ancak Windows 8’deki gibi kareleri içerecek şekildi. Ubuntu Linux kuruluşu Canonical ile işbirliği yapan Microsoft, Linux işletim sistemlerinde bulunan komut satırı yardımcı programı olan Windows 10’daki Bash kabuğunu içeriyordu. Bu, bazı Linux yazılımlarının Windows 10 içinde çalışmasına izin veriyor.
Windows 10’daki yeni bir özellik de, bir uygulamayı ayarladığınız tüm sanal masaüstlerine sabitleme olanağıdır. Bu, her sanal masaüstünde kolay erişim istediğinizi bildiğiniz uygulamalar için yararlıdır.
Windows 10, takvim görevlerinizi görev çubuğunda yalnızca saat ve tarihe tıklayarak veya dokunarak hızlı bir şekilde görmenizi kolaylaştırır. Doğrudan Windows 10’daki ana Takvim uygulamasıyla entegre edilmiştir.
Mobil cihazlarda, macOS ve Ubuntu gibi diğer işletim sistemlerinde ortak olan bildirim merkezine benzer şekilde Windows 10’da da merkezi bir bildirim merkezi bulunmaktadır.