Yeni bir sistem kurmayı veya bilgisayarınızda sabit sürücüyü (HDD) yükseltmeyi planlıyorsanız, 5400 ve 7200 RPM sürücüler arasındaki farkları anlamak önemlidir.
Bir sabit sürücünün performansı, verilerin bitleri bilgisayarla depolayan plakalardan (veri çıkışı olarak bilinir) aktarılabildiği hızda ölçülür ve tipik olarak, daha yüksek performansta levhaların ve devirlerin yoğunluğu dakikada yüksek olur. Ancak, daha düşük bir RPM’e sahip disklerinde işe yarar yanları var.
5400 RPM vs 7200 RPM
Bugünlerde, 15000 RPM’ye kadar çıkan sabit diskler bulanabilir. Masaüstleri ve dizüstü bilgisayarlar için en popüler sürücüler 5400 ile 7200 RPM arasındadır.
7200 RPM’de çalışan geleneksel döner plakalar, hızlı okuma ve yazma hızları sunar ve işletim sistemi performansı, programların daha hızlı yürütülmesi ve dosya aktarımı için daha uygundur.
Tabi daha maliyetli olabilir. Daha fazla ısı üretirler, gürültülü olabilirler ve ömürleri daha düşük devirlerde dönen sürücülerden daha kısa olabilir.
Daha sonra 5400 RPM’de dönen sabit diskler var ve beklendiği gibi daha yavaş dosya aktarma hızı sunuyorlar, ancak daha az güç tüketiyorlar (bu nedenle daha az ısı ve daha sessiz) ve daha ucuzlar. Hemen hemen çoğu insan bu sürücüleri görmezden gelir ama büyük dosyaları depolamak için iyi bir seçimdir.
Her ne kadar 7200 RPM sabit disk sürücüsü, 5400 RPM’den daha hızlı sürücüler olsa da, 5400 RPM sürücüler, ortalama 100 MB/sn okuma ve yazma hızı sunarken, 7200 RPM sürücüler, ortalama 120 MB/sn okuma ve yazma hızı sağlıyor.
Performansı gerçekten arıyorsanız, 7200 RPM sabit diskleri göz önünde bulundurmalısınız. Ancak, sadece dosyaları depolamak istiyorsanız, o zaman 5400 RPM disklerini göz önünde bulundurmalısınız.