[dropcap type=”default”]1[/dropcap]iPhone’u Etkinleştirin
İster yeni çıkan iPhone sahibi olun, ister 2007’den beri iPhone kullanıyor olun, yeni bir iPhone ile yapmanız gereken ilk şey onu aktifleştirmektir. Bu makalede, iPhone 7 Plus & 7, 6S Plus & 6S, 6 Plus & 6, 5S, 5C veya 5 iOS 10 sürümünü etkinleştirmeyi anlattık.
Başlamadan önce iTunes sürümünüzün güncel olduğundan emin olun. Bu her zaman gerekli değil, ama iyi bir fikir. ITunes yüklendikten veya güncellendikten sonra devam etmek için hazırsınız demektir.
iPhone’u açın
Modelinize bağlı olarak sağ üst köşede veya sağ kenardaki uyku/güç düğmesini basılı tutarak iPhone’unuzu açıp başlayın. Ekran geldiğinde Apple logosunu görüyor olacaksınız. iPhone aktivasyonuna başlamak için kaydırıcıyı sağa doğru kaydırın.
Dil ve Bölge seçin
Ardından, iPhone’unuzu kullanacağınız konum hakkında bilgi girin. Bu ekranda gösterilmesini istediğiniz dili seçmeyi ve ülkenizi ayarlamayı içerir.
Kullanmak istediğiniz dile dokunun. Ardından, telefonu kullanmak istediğiniz ülkeye dokunun (bu, seyahat ediyorsanız veya başka bir ülkeye taşınırsanız başka ülkelerde kullanmanıza engel olmaz, ancak ülkenizin ne olduğunu belirler) ve devam etmek için İleri’ye dokunun.
[dropcap type=”default”]2[/dropcap]Wi-Fi Ağı Seçin, Telefonu Aktifleştirin ve Konum Servislerini Etkinleştirin
Ardından bir Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekir. iPhone’unuzu etkinleştirdiğiniz konumda bir Wi-Fi ağınız varsa, üzerine dokunun ve ardından parolanızı girin (gerekirse). iPhone’unuz şu andan itibaren şifreyi hatırlayacak ve bu ağa her zaman erişebilmeniz için bağlantı kurabileceksiniz. Devam etmek için İleri düğmesine dokunun.
Yakında bir kablosuz ağınız yoksa, iTunes’u kullanma seçeneğini göreceğiniz bu ekranın altına gidin. Buna dokunun ve ardından birlikte verilen senkronizasyon kablosuyla iPhone’unuzu bilgisayarınıza takın. Sadece bu bilgisayarda, telefonunuzu ileriye doğru senkronize edeceksiniz.
Telefonu etkinleştirin
Wi-Fi’ye bağlandıktan sonra iPhone’unuz kendini etkinleştirmeyi deneyecektir. Açılan Şartlar ve Koşulları kabul edin.
Bu adım büyük ölçüde hırsızlar tarafından iPhone’ların çalınmasına ve yeniden aktivasyonuna bir yanıttır ve çalıntı cihazların yeniden etkinleştirilmesini zorlaştırarak hırsızlığı azaltmak için tasarlanmıştır.
Konum Servislerini etkinleştirin
Şimdi, Konum Hizmetlerini açmak isteyip istemediğinize karar verin. Konum Servisleri, iPhone’un GPS özellikleri, arabayla yol tarifleri almanızı sağlayan özellikleri, yakındaki filmleri ve restoranları bulmak ve bulunduğunuz yeri bilmekle ilgili diğer özellikleri açar.
Bazı insanlar bunu açmak istemeyebilir, ama tavsiye ederim. Bunu yapmamak, iPhone’unuzdan çok sayıda kullanışlı işlevi kaldıracaktır.
Seçiminize dokunun ve bir sonraki adıma geçin.
[dropcap type=”default”]3[/dropcap]Güvenlik Özellikleri (Şifre ve Touch ID)
Bu ekranda, iPhone’unuzda etkinleştirmek istediğiniz güvenlik özelliklerini yapılandırırsınız. İsteğe bağlılar, ancak her ikisini de kullanmanızı öneririz, ancak en az bir tane kullanmanızı kesinlikle öneririz.
NOT: Telefonunuzu farklı bir işletim sistemi (örneğin, iOS 8) kullanarak kurarsanız, bu adım daha sonraki ekrandadır.
Touch ID
Bu seçenek sadece iPhone 7, 6S , 6 seri ve 5S sahipleri için geçerlidir. Touch ID, telefonun kilidini açmanıza, Apple Pay’i kullanmanıza ve sadece parmak izinizle iTunes ve App Store’dan satın almanıza olanak tanıyan bu cihazların Ana Ekranında bulunan parmak izi tarayıcısıdır.
şaşırtıcı derecede kullanışlı, güvenli ve verimliDİR. Touch ID’yi kullanmak istiyorsanız, parmağınızı iPhone’un Ana Ekranına getirin ve ekrandaki talimatları izleyin. Ayrıca, daha sonra ayarlamak için Set Up ID’yi de seçebilirsiniz.
Şifre kodu
Son güvenlik seçeneği Şifre kodu eklemektir. Bu, iPhone’unuzu açtığınızda girilmesi gereken ve cihazınızı haberiniz olmadan yabancı kişilerin girmesini engelleyen altı basamaklı bir paroladır. Başka bir önemli güvenlik önlemi ve Touch ID ile birlikte çalışabilir.
Şifre Kodu ekranında, Şifre Seçenekleri dört basamaklı bir şifre kullanmak, özel uzunluklu bir şifre oluşturmak ve bir PIN yerine şifre kullanmak gibi farklı ayarlar sunar.
Seçimlerinizi yapın, şifrenizi girin ve bir sonraki adıma geçin.
[dropcap type=”default”]4[/dropcap]iPhone Kurulum Seçenekleri
Ardından, iPhone’unuzu nasıl kurmak istediğinizi seçmelisiniz. Dört seçenek var:
- iCloud Yedeklemesinden Geri Yükleme – Verilerinizi, uygulamalarınızı ve diğer Apple cihazlarından gelen diğer içerikleri yedeklemek için iCloud’ı kullandıysanız, iCloud hesabınızdan verileri iPhone’unuza indirmek için bunu seçin.
- iTunes Yedekleme’den Geri Yükle — Daha önce bir iPhone, iPod veya iPad’iniz olmadıysa bu işe yaramaz. Yine de, uygulamanızı, müziğinizi, ayarlarınızı ve diğer verilerinizi yeni iPhone’unuzda PC’nizde bulunan yedeklerden yükleyebilirsiniz. Bu gerekli değildir – istediğiniz zaman her zaman yeni olarak ayarlayabilirsiniz – ancak yeni bir cihaza geçişi daha kolay hale getiren bir seçenektir.
- Yeni iPhone Olarak Ayarla — Daha önce bir iPhone, iPad veya iPod kullanmadıysanız, bu sizin seçiminizdir. Bu, tamamen sıfırdan başladığınız ve telefonunuza yedeklenmiş verilerin geri yüklenmediği anlamına gelir.
- Verileri Android’den Taşı – Bir Android cihazdan iPhone’a geçiş yapıyorsanız, verilerinizi olabildiğince çok yeni telefonunuza aktarmak için bu seçeneği kullanın.
Devam etmek için seçiminize dokunun.
[dropcap type=”default”]5[/dropcap]Apple ID’nizi Oluşturun veya Girin
Bir önceki ekranda seçiminize bağlı olarak, varolan bir Apple kimliğine giriş yapmanız veya yeni bir tane oluşturmanız istenebilir.
Apple kimliğiniz iPhone sahipleri için çok önemli bir hesaptır: iTunes’u satın almaktan iCloud’u kullanmaktan, Genius Bar destek randevularını ayarlamak için FaceTime çağrıları yapmaktan çok daha fazlası için kullanırsınız.
Önceki bir Apple ürünü ile kullandığınız veya bir iTunes satın aldığınız mevcut bir Apple ID’niz varsa, buradan giriş yapmanız istenecektir.
Değilse, bir tane oluşturmanız gerekir. Yeni bir Apple kimliği oluşturmak ve ekrandaki komutları takip etmek için düğmeye dokunun. Hesabınızı oluşturmak için doğum gününüz, adınız ve e-posta adresiniz gibi bilgileri girmeniz gerekir. Apple ID oluşturmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
[dropcap type=”default”]6[/dropcap]Apple Pay’i Ayarlayın
iOS 10 için, bu adımın sırası biraz değişti. Ancak hemen hemen bu şekildedir.
Apple, size Apple Pay’i telefonunuzda yapılandırma şansı sunuyor. Apple Pay, Apple’ın 5S ve daha yeni sürümleriyle çalışan kablosuz ödeme sistemidir ve on binlerce mağazada daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde alışveriş yapmak için NFC, Touch ID ve kredi veya banka kartınızı kullanır.
Apple Pay’i kullanamadıklarından dolayı iPhone 5 veya 5C’niz varsa bu seçeneği göremezsiniz.
Bankanızın bunu desteklediğini varsayarak, Apple Pay’i ayarlamanızı öneririz.
- Tanıtım ekranında İleri düğmesine dokunarak başlayın
- Bir sonraki adım, telefonunuzu 4. adımda nasıl kurduğunuza bağlı olarak değişir. Bir yedeklemeden geri yüklediyseniz ve önceki telefonunuzda Apple Pay kurulumu yaptıysanız, 3. adıma geçin. Yeni veya Android’den yüklediyseniz, Apple’ı izleyin. Bu makalede ödeme talimatlarını öde ve daha sonra bu makalenin 8. adımına devam edin
- Doğrulamak için üç haneli güvenlik kodunu kartınızın arkasından girin ve İleri’ye dokunun.
- Apple Pay şart ve koşullarını kabul edin
- Bankamatik veya kredi kartınızı Apple Pay’e eklemeyi tamamlamak için kartı doğrulamanız gerekir. Son ekran, bunu nasıl yapabileceğinizi anlatır (bankanızı arayın, bir hesaba giriş yapın, vb.). Devam etmek için İleri’ye dokunun.
[dropcap type=”default”]7[/dropcap]iCloud’u Etkinleştirin
iPhone kurulumunda bir sonraki adım, Apple’ın sunduğu ücretsiz web tabanlı hizmet olan iCloud ile ilgili bir çift seçenek içerir. Aşağıdakileri yapmanıza izin verdiğinden, iCloud kullanmanızı öneririm:
- iPhone’umu Bul kullanmak
- iTunes’dan satın alınanları yeniden indirmek
- Fotoğrafları çevrimiçi depolamak ve erişmek için iCloud Photo Library’yi kullanmak
- Belgelerinizi çevrimiçi kullanmak
- iPhone verilerinizi yedeklemek ve internet üzerinden yedeklemeden geri yüklemek
- Takviminiz, iletişiminiz ve e-postalarınız için iCloud’unuzu merkezi bir hesap olarak kullanmak ve bunları iCloud uyumlu tüm cihazlarla senkronize etmek
- Apple Müziğini kullanmak
- ve daha fazlası.
iCloud hesabınız, son adımda girdiğiniz veya oluşturduğunuz Apple kimliğine eklenir.
iCloud’u etkinleştirmek için, iCloud’u kullan seçeneğine dokunun ve talimatları izleyin.
iOS 7 kullanıyorsanız, Adım 7’ye geçin. IOS 8 kullanıyorsanız, iPhone’umu Bul özelliğinin varsayılan olarak etkinleştirildiğini belirten bir mesaj görürsünüz. Daha sonra kapatabilirsiniz, ancak bu çok kötü bir fikirdir – servis, kayıp/çalınan telefonları bulmanıza ve üzerlerinde verileri koruyabilmenize yardımcı olur.
iOS 8 veya üzerindeyseniz, iPhone’umu Bul ekranında İleri’ye dokunun ve devam edin.
iCloud Drive etkinleştirin
Bu adım, yalnızca iOS 8 veya daha yeni bir sürüm kullanıyorsanız görüntülenir. Size, iCloud Drive’ı telefonunuzla kullanma seçeneği sunar.
iCloud Drive, iCloud hesabınıza bir cihazdan dosya yükleyebilmenizi ve daha sonra bunları diğer uyumlu cihazlarınızın tümüne otomatik olarak senkronize etmenizi sağlar. Aslında Apple’ın Dropbox gibi bulut tabanlı sürümü.
Bu adımda, iCloud Drive’ı cihazınıza eklemeyi tercih edebilirsiniz veya Şimdi Değil’e dokunarak atlayabilirsiniz.
Şimdi Değil’i seçerseniz, iCloud Drive’ı her zaman daha sonraki bir tarihte açabilirsiniz.
[dropcap type=”default”]8[/dropcap]iCloud Keychain Etkinleştirin
iCloud Keychain, iCloud uyumlu cihazlarınızın tümünün çevrimiçi hesaplar, kredi kartı bilgileri ve daha fazlası için giriş bilgilerini paylaşmasına izin verir. Bu çok yararlı bir özelliktir — şifreler web sitelerine otomatik olarak girilir, ödemeler daha kolay hale gelir.
İiCloud Keychain kullanmaya devam etmek için, yeni cihazınızın erişime sahip olduğunu doğrulamanız gerekir. Diğer Aygıttan Onayla’ya veya iCloud Güvenlik Kodunu Kullan’a dokunarak bunu yapın. Diğer Cihaz seçeneği, iCloud seçeneği bir onay mesajı gönderirken, iCloud Keychain’e giriş yapan diğer Apple cihazlarınızdan birinde bir mesajın açılmasına neden olur. Erişim izni verin ve devam edin.
Bu bilginin iCloud hesabınızda saklanmasıyla ilgili bir rahatsızlık duyuyorsanız veya iCloud Keychain kullanmak istemiyorsanız, Şifreleri Geri Yükleme’ye dokunun.
[dropcap type=”default”]9[/dropcap]Siri’yi Etkinleştirin
Bu adımda Siri’yi kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilirsiniz.
Siri, iPhone’un en ilginç özelliklerinden biridir. Uzun zamandır vaat edilmişti ama umduğum kadar kullanışlı olmamıştı. Ancak iOS 9’un piyasaya sürülmesinden bu yana işler değişti. Siri bugünlerde akıllı, hızlı ve yardımsever. Siri’yi etkinleştirmeye gerçektende değer. İsterseniz daha sonra kapatabilirsiniz.
Kurulum işlemini başlatmak için Siri’yi Ayarla‘ya veya atlamak için Siri’yi Daha Sonra Aç’a dokunun.
Siri’yi kurmayı seçtiyseniz, sonraki birkaç ekran sizden telefonunuza farklı ifadeler ile konuşmanızı isteyecektir. Bunu yapmak Siri’nin sesinizi ve konuşma şeklinizi öğrenmesine yardımcı olur, böylece size daha iyi yanıt verebilir.
Bu adımları tamamladığınızda, telefonunuzu ayarlamak için Devam’a dokunun.
[dropcap type=”default”]10[/dropcap]Ekran Yakınlaştırmayı Seçin
Bu özellik sadece iPhone 7 serisi, 6S serisi ve 6 serisinin kullanıcıları tarafından kullanılabilir.
Bu cihazlardaki ekranlar önceki modellerden çok daha büyük olduğu için, kullanıcıların ekranlarının nasıl görüneceğine dair bir seçenek vardır: ekranı boyutundan yararlanmak ve daha fazla veri göstermek için ya da aynı miktarda veriyi gösterecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Zayıf görme yeteneği olan insanlar için daha büyük yapabilirsiniz.
Bu özellik Ekran Yakınlaştırma olarak adlandırılır.
Ekran Yakınlaştırma ayar ekranında, Standart veya Yakınlaştırılmış’ı seçebilirsiniz. Tercih ettiğiniz seçeneğe dokunun ve telefonun nasıl görüneceğinin bir önizlemesini görürsünüz. Önizlemede, çeşitli senaryolara uygulanan önizlemeyi görmek için sola ve sağa kaydırın. Aralarında geçiş yapmak için ekranın üst kısmındaki Standart ve Yakınlaştırmalı düğmelere de dokunabilirsiniz.
İstediğiniz seçeneği belirlediğinizde, devam etmek için İleri’ye dokunun.
Bu ayarı daha sonra değiştirmek isterseniz:
- Ayarlar’a dokunun
- Ekran ve Parlaklık’a dokunun
- Ekran Yakınlaştır’a dokunun
- Seçimini değiştir.
[dropcap type=”default”]11[/dropcap]Ana Ekran Tuşunu Yapılandırın
Bu adım sadece iPhone 7 serisi cihazınız varsa görünür.
iPhone 7 serisinde, Home butonu artık gerçek bir buton değildir. Önceki iPhone’larda, basılabilen düğmeler vardı, bu da parmağınızın basıncı altında düğmeyi aşağı doğru hareket ettirmenizi sağladı. iPhone 7 serisinde durum böyle değil. Onlarda, bu düğme telefondaki 3D Dokunmatik Ekran’a daha çok benziyor: hareket etmeyen, ancak basıcınızın gücünü algılayan tek, düz bir panel.
Buna ek olarak, iPhone 7 serisi, gerçek bir düğmenin eylemini simüle etmek için “düğmesine” bastığınızda haptik geri besleme (aslında titreşim) adı verilen şeyi sağlar.
iOS 10’da, düğmenin sağladığı haptik geri bildirimi kontrol edebilirsiniz. Bunu her zaman Ayarlar uygulamasında değiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için Ayarlar’da Daha Sonra Özelleştir’e dokunun. Şimdi yapılandırmak için Başlayın’a dokunun.
Bir sonraki ekran Ana sayfa düğmesine basmak için üç seviye geribildirim sunar. Her seçeneğe ve ardından Ana Sayfa düğmesine basın. Tercih ettiğiniz seviyeyi bulduğunuzda, devam etmek için İleri’ye dokunun.
[dropcap type=”default”]12[/dropcap]iPhone Etkinleştirme Tamamlandı
Ve son adımla birlikte, iPhone kurulum işlemini tamamladınız. Yeni iPhone’unuzu kullanma zamanı!