Microsoft lisanslarıyla ilgili detaylara baktığınızda KMS ve MAK terimleriyle karşılaşmış olabilirsiniz. Bu durumda aklınıza KMS nedir veya MAK nedir gibi sorular gelmiş olabilir. Bu sorularınızın cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Windows kopyası etkinleştirildiğinde, kontrolden geçer. Bir Windows kopyasının birbirinden farklı şekilde etkinleştirilme şekli ve bunun için farklı anahtar türleri vardır. Bu yazıda, Windows Toplu Lisanslamada kullanılan iki tür anahtardan bahsediyor olacağız. KMS ve MAK etkinleştirmeleri.
KMS & MAK Toplu Lisanslama Anahtarları
Microsoft, farklı tür lisans anahtarları geliştirdi; bu nedenle, Windows kullanan şirketlerin farklı tür gereksinimlerine uygun durumdadır.
MAK Nedir? Multiple Activation Keys (Çoklu Aktivasyon Anahtarları)
MAK anahtarları belirli sayıda cihazı etkinleştirmek için kullanılır. Sayı, Microsoft ve kurum arasında bir anlaşma olarak önceden yapılandırılmıştır. Bir cihaz MAK kullanarak her çalıştırıldığında:
- Microsoft’un kendi etkinleştirme servisiyle bağlantı kurulur.
- Anahtar doğrulanır ve onaylanır.
- Onaylanırsa, hala mevcut olan aktivasyon sayısından 1 tanesi çıkarılır.
Ancak, MAK’ler ile büyük bir dezavantaj var. Bilgisayar yeniden kurulursa veya sabit sürücü temizlenirse, sayı iade edilmez veya artmaz. Bu, yeniden yüklemenin nadir olduğu ve makine çok uzun süre olduğu gibi kaldığı istemciler için özellikle yararlıdır.
Bununla birlikte, KMS anahtarlarına kıyasla bir avantajı vardır. Çok uzun bir süre şirket ağından kopuk kalabilirler. Doğrulamaları Microsoft etkinleştirme sunucuları üzerinden yapıldığından, bu oldukça kullanışlıdır.
KMS Nedir? Key Management Services Keys (Anahtar Yönetim Hizmeti Anahtarları)
Eğer bir şirket Windows 10 bilgisayarlarına ulaşmak istiyorsa ve bu bilgisayarların zaman zaman şirket ağına geri döndüğünden ve internete bağlanmak zorunda olmadığından emin olmak istiyorsa, KMS bu yoldan gitmenin en iyi yoludur. Microsoft Etkinleştirme Sunucusu’ndan geçmek yerine, KMS anahtarları şirketin KMS sunucularını kullanır.
Microsoft’a ait Yazılım Lisans Hizmeti’ni kullanarak kurum içi bir sunucu yapılandırması gereken firmaya KMS anahtarı verilir. Yani bu internete bağlı kalan tek cihaz olabilir. Kısacası, KMS sunucusu lisansı istemci bilgisayarlardan alır ve ardından Microsoft lisans hizmeti ile doğrular.
KMS aktivasyonlarında sahip olduğunuz avantaj, Windows tekrar bu bilgisayara yüklendiğinde, aynı anahtar kullanılabilir. Bu nedenle KMS anahtarlarını kullanarak etkinleştirilen bilgisayarların her 180 günde bir bağlanması gerekmektedir.
KMS anahtarları genellikle şirket ağından ayrılmayan veya en azından çok uzun bir süre kullanılmayan bilgisayarlarda kullanılır.