Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Okunan: .PHP Dosyası Nedir ve Nasıl Açılır?
Paylaş
Bildirim Daha Fazla Göster
Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Arama
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Ne Nedir?

.PHP Dosyası Nedir ve Nasıl Açılır?

Son Güncelleme: 13.12.2018
Murat Çakır
Murat Çakır
Son Güncelleme: 13 Aralık 2018
2 dakikada okunabilir
.PHP Dosyası Nedir ve Nasıl Açılır?
PAYLAŞ

.PHP dosya uzantısına sahip bir dosya, PHP’de yazılan kaynak kodu (PHP: Hypertext Preprocessor anlamına gelen bir kısaltma) programlama dilini içeren metin dosyasıdır. PHP genellikle web sunucusunda bir PHP motoru tarafından işlenen web uygulamalarını geliştirmek için kullanılır.

İçerik
.PHP Dosyası Nedir?PHP Nasıl Açılır?

.PHP Dosyası Nedir?

PHP, 1994’te Rasmus Lerdorf tarafından C programlama dilinde yazılmış basit bir betik seti olarak kuruldu. Asıl amacı, çevrimiçi özgeçmişini görüntüleyen ziyaretçileri izlemekti. Başlangıçta bu komut dosyalarını “Personal Home Page Tools” (PHP Araçları) olarak adlandırdı ve daha sonra geçerli özyinelemesine karar vermeden önce onları FI (Forms interpreter) ve daha sonra PHP / FI olarak yeniden adlandırdı. PHP, sunucu taraflı programlama dili bilinen tüm web sitelerinin %78,9’u tarafından kullanılmaktadır.

PHP dosyaları, kodu çalıştıran bir yorumlayıcı kullanarak web sunucuları tarafından işlenir ve daha sonra, gördüğünüz web sayfasını oluşturmak için sonuçları dinamik olarak oluşturulan HTML ile birleştirir (bir veri tabanından veya resimlerden gelen sorgular gibi herhangi bir veri olabilir). Bu herhangi bir PHP kodunun, bir sayfanın kaynak koduna bakarken bile kullanıcı tarafından gerçekte görüntülenmesini engeller.

Genellikle bir formu çevrimiçi olarak doldurduğunuzda veya bir web sitesine iletişim bilgilerini gönderdiğinizde, arka uç kodu bu bilgiyi PHP dosyasında bir komut dosyası kullanarak bir sunucuya gönderir. WordPress, PHP dosyalarını kullanarak ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

PHP Nasıl Açılır?

PHP dosyaları, okunabilir düz metin dosyaları olduğundan, tek yapmanız gereken Not Defteri, Notepad++, Sublime Text, Vi vb. gibi basit bir metin düzenleyicisidir.

Bir dosyanın içine hızlıca bakmanız gerekiyorsa, Not Defteri’ni kullanabilir ve başka bir yazılımı indirmeniz gerekmez. Kodu düzenlemeyi planlıyorsanız, PHP kodunu doğru şekilde biçimlendiren bir düzenleyici kullanmanızı öneririz. Örneğimde Windows üzerinde Notepad ++ kullanabilirsiniz.

PHP dosyalarını çalıştırmaya çalışıyorsanız, kodu derlemek için bilgisayarınıza PHP’yi indirmeniz ve yüklemeniz gerekir. Bunun için Varying Vagrant Vagrants, WampServer veya XAMPP gibi yerel bir sunucu kullanabilirsiniz.

.PHP Dosyası Nedir ve Nasıl Açılır?

ETİKET:phpPHP Dosyasıphp nedir
Paylaş
Önceki Yazı Windows 10'da AV1 Video Desteği Nasıl Etkinleştirilir? Windows 10’da AV1 Video Desteği Nasıl Etkinleştirilir?
Sonraki Yazı Hitman - Enhanced Collection Hitman: Blood Money ve Absolution, PlayStation 4 ve Xbox One’a Geliyor
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

Popüler

Technica BlogTechnica Blog
Windows 10, Windows 11 ve diğer teknoloji, haberler, nasıl yapılır, incelemeler ve daha fazla konu hakkında yazılar içerir. © 2025 Technicablog.net.
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Merhaba!

Giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?