.PHP dosya uzantısına sahip bir dosya, PHP’de yazılan kaynak kodu (PHP: Hypertext Preprocessor anlamına gelen bir kısaltma) programlama dilini içeren metin dosyasıdır. PHP genellikle web sunucusunda bir PHP motoru tarafından işlenen web uygulamalarını geliştirmek için kullanılır.
.PHP Dosyası Nedir?
PHP, 1994’te Rasmus Lerdorf tarafından C programlama dilinde yazılmış basit bir betik seti olarak kuruldu. Asıl amacı, çevrimiçi özgeçmişini görüntüleyen ziyaretçileri izlemekti. Başlangıçta bu komut dosyalarını “Personal Home Page Tools” (PHP Araçları) olarak adlandırdı ve daha sonra geçerli özyinelemesine karar vermeden önce onları FI (Forms interpreter) ve daha sonra PHP / FI olarak yeniden adlandırdı. PHP, sunucu taraflı programlama dili bilinen tüm web sitelerinin %78,9’u tarafından kullanılmaktadır.
PHP dosyaları, kodu çalıştıran bir yorumlayıcı kullanarak web sunucuları tarafından işlenir ve daha sonra, gördüğünüz web sayfasını oluşturmak için sonuçları dinamik olarak oluşturulan HTML ile birleştirir (bir veri tabanından veya resimlerden gelen sorgular gibi herhangi bir veri olabilir). Bu herhangi bir PHP kodunun, bir sayfanın kaynak koduna bakarken bile kullanıcı tarafından gerçekte görüntülenmesini engeller.
Genellikle bir formu çevrimiçi olarak doldurduğunuzda veya bir web sitesine iletişim bilgilerini gönderdiğinizde, arka uç kodu bu bilgiyi PHP dosyasında bir komut dosyası kullanarak bir sunucuya gönderir. WordPress, PHP dosyalarını kullanarak ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
PHP Nasıl Açılır?
PHP dosyaları, okunabilir düz metin dosyaları olduğundan, tek yapmanız gereken Not Defteri, Notepad++, Sublime Text, Vi vb. gibi basit bir metin düzenleyicisidir.
Bir dosyanın içine hızlıca bakmanız gerekiyorsa, Not Defteri’ni kullanabilir ve başka bir yazılımı indirmeniz gerekmez. Kodu düzenlemeyi planlıyorsanız, PHP kodunu doğru şekilde biçimlendiren bir düzenleyici kullanmanızı öneririz. Örneğimde Windows üzerinde Notepad ++ kullanabilirsiniz.
PHP dosyalarını çalıştırmaya çalışıyorsanız, kodu derlemek için bilgisayarınıza PHP’yi indirmeniz ve yüklemeniz gerekir. Bunun için Varying Vagrant Vagrants, WampServer veya XAMPP gibi yerel bir sunucu kullanabilirsiniz.