Açık kaynak yazılım (Open Source Software – OSS), kaynak kodun herkes tarafından görüntülenebilir ve değiştirilebilir veya başka bir şekilde “açık” olduğu bir yazılımdır. Kaynak kod, herkes tarafından görüntülenebilir ve değiştirilemezse “kapalı” olarak kabul edilir.
Kaynak kodu, kullanıcıların genellikle bakmadıkları, yazılımın perde arkası programlama bölümüdür. Kaynak kodu, yazılımın nasıl çalıştığına ve yazılımın tüm farklı özelliklerinin nasıl çalıştığına ilişkin talimatları ortaya koyar.
Kullanıcılar Açık Kaynak Yazılım’dan Nasıl Yararlanıyor?
Açık kaynak yazılım, programcıların koddaki hataları bularak ve düzelterek , yazılımı yeni teknolojiyle çalışarak güncelleyerek ve yeni özellikler oluşturarak yazılımı iyileştirme konusunda işbirliği yapmalarına izin verir. Açık kaynak projelerinin grup işbirliği yaklaşımı, yazılımın kullanıcılarına fayda sağlar, çünkü hatalar daha hızlı bir şekilde sabitlenir, yeni özellikler eklenir ve daha sık yayınlanır.
Çoğu açık kaynak yazılım, GNU Genel Kamu Lisansı’nın (GNU GPL veya GPL) bazı versiyonlarını veya varyasyonlarını kullanır. GPL’yi anlamanın en kolay yolu açık alanlardaki fotoğrafları düşünmektir. GPL ve herkese açık alan adı, herkesin bir şeyleri değiştirmesine, güncellemesine ve yeniden kullanmasına izin verir. GPL, programcılara ve kullanıcılara kaynak koduna erişme ve bunları değiştirme izni verir. GNU GPL’nin GNU kısmı, açık kaynak teknolojisinde önemli bir proje olan ve devam eden bir serbest / açık işletim sistemi olan GNU işletim sistemi için oluşturulan lisansa atıfta bulunmaktadır.
Kullanıcılar için başka bir avantaj da açık kaynak yazılımın genel olarak ücretsiz olmasıdır, ancak bazı yazılım programları için teknik destek gibi ekstralar da olabilir.
Açık Kaynak Yazılım Gündelik Hayatın bir parçasıdır
Açık kaynak projeleri günlük hayatımızın bir parçasıdır. Bu makaleyi cep telefonunuzda veya tabletinizde okuyor olabilirsiniz, eğer öyleyse, şu anda açık kaynak teknolojisini kullanıyor olabilirsiniz. Hem iPhone hem de Android için işletim sistemleri başlangıçta açık kaynaklı yazılım proje ve programlardan yapı taşları kullanılarak oluşturuldu.
Bu makaleyi dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızda okuyorsanız, web tarayıcısı olarak Chrome veya Firefox kullanıyor musunuz? Mozilla Firefox açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Google Chrome, Chromium adlı açık kaynaklı tarayıcı projesinin değiştirilmiş bir sürümüdür. Ancak Chromium, güncellemede ve ek geliştirmede aktif bir rol oynamaya devam eden Google geliştiricileri tarafından başlatılmış olsa da, Google, programlama ve özellikler eklemiştir.
Açık kaynak, teknolojimizi ve günlük hayat biçimimizi yeniden yaratıyor ve yeniden şekillendiriyor. Açık kaynak projelerine katkıda bulunan küresel programcı topluluğu, açık kaynak yazılım tanımını büyütmeye ve toplumumuza getirdiği değere katkıda bulunmaya devam ediyor.