Windows 12 (Hudson Valley), yeni özellikler ve iyileştirmelerle 2024’te piyasaya sürülmesi beklenen işletim sisteminin bir sonraki sürümüdür.
Microsoft, Windows’un bir sonraki büyük yükseltmesiyle ilgili herhangi bir ayrıntıyı resmi olarak açıklamamış olsa da, internette ortaya çıkan bazı bilgiler, Windows 12’nin sahip olacağı veya olmayacağı özellikleri için bize bir fikir veriyor.
Bu yazı, Windows 12’nin bir parçası olarak sunulabilecek yeni özellikleri ve değişiklikleri vurgulamaktadır.
Windows 12 Yenilikleri Neler?
Windows 12, bir dizi yeni özellik, iyileştirme, mevcut özelliklerde güncellemeler ve çeşitli görsel değişiklikler sunacak şekilde gelecektir. Ayrıca daha fazla AI özelliği ve daha hızlı güncellemeler eklemeye odaklanılacaktır.
Yeni “CorePC” sistemi
Yeni sürümün bir parçası olacak gerçek özellikler ve değişiklikler net olmasa da, son raporlar şirketin işletim sistemini “CorePC” olarak bilinen bir projeyle farklı modüllere ayıracağını gösteriyor. Bu yeni yaklaşım, bilgisayarın gereksinimlerine bağlı olarak Windows 12’nin farklı sürümlerinin oluşturulmasına olanak tanıyacak çünkü her form faktörü, Win32 programları için eski destek gibi aynı özellikleri ve yetenekleri sunmayacak.
“CorePC” ayrıca, tüm sistemi kullanıcı veya üçüncü taraf uygulamalar tarafından erişilemeyen birkaç “salt okunur bölüme” bölen bir yaklaşım olan “durum ayrımı” kavramını da tanıtacak. Buna karşılık, Windows geçmişte tüm kurulum için tek bir bölüm kullanıyordu (önyükleme ve kurtarma bölümleri hariç), bu da sistem dosyalarının, uygulamalarının ve kullanıcı verilerinin tek bir yerde depolandığı anlamına geliyordu.
Bileşenleri farklı bölümlere ayırmanın avantajı, platformun güvenliğini artırırken daha hızlı güncellemelerle daha iyi yönetim sağlıyor. Ayrıca, bu yaklaşım bir cihazın sıfırlanmasını daha hızlı ve daha güvenilir hale getirebilir.
Ayrıca Microsoft’un eğitim pazarı için yalnızca Microsoft Edge, Office, web ve Android uygulamalarını çalıştıran bir işletim sistemi varyantı üzerinde çalıştığı ve Windows 11’in mevcut SE varyantından yüzde 75’e kadar daha küçük olduğu öne sürüldü.
Bu projenin bir parçası olarak şirket, eski uygulamaların durum ayrımı kullanan bir sistemde doğru şekilde çalışması için yeni bir uyumluluk katmanı (dahili olarak “Neon” olarak bilinir) üzerinde çalışıyor.
Yeni AI özellikleri
Windows 12 ayrıca yapay zeka özelliklerine de odaklanacak ve Microsoft, yapay zekayı işletim sisteminin bir sonraki sürümü için optimize etmeye yönelik iyileştirmeler üzerinde çalışıyor.
Yeni AI özelliklerinden bazıları, ekrandaki içeriği tarama ve “projeleri veya uygulamaları hızlı başlatmak için bağlamsal istemler” sunmayı içerebilir. Ayrıca sistem, resimlerdeki nesneleri ve metni algılayabilir, böylece kullanıcılar bu içeriği basit bir kopyala ve yapıştır eylemiyle çıkarabilir.
Yeni görsel değişiklikler
Windows 12 ile birlikte kullanıma sunulacak görsel değişiklikler net değil. Ancak şirket, köşeleri yuvarlatılmış yeni bir kayan Görev Çubuğu ve hava durumu, saat ve bildirim içeren yeni bir üst çubuk arayüzü içeren masaüstü için yeni bir tasarım konseptinin parçalarını gösterdi.
Yeni ReFS dosya sistemi desteği
Windows 11 ve önceki sürümler, Dayanıklı Dosya Sistemi (ReFS) desteği içerir, ancak dosya sistemi yalnızca işletim sisteminin masaüstü sürümündeki ikincil sürücüler için kullanılabilir. Bir sonraki sürümden başlayarak, Windows 12’nin önyükleme sürücüleri için ReFS desteği içermesi muhtemeldir; bu, Yeni Teknoloji Dosya Sistemini (NTFS) bırakarak işletim sistemini bir ReFS bölümüne kurabileceğiniz anlamına geliyor.
ReFS, depolama ihtiyaçlarını karşılamaya ve NTFS’nin sınırlamalarını aşmaya yönelik bir teknolojidir.
Özellik, Windows Insider Programı aracılığıyla zaten mevcuttu, ancak Microsoft’un bunu Windows 12 için yeni bir özellik olarak yayınlanması muhtemel.
Windows 12 ücretsiz yükseltme olacak mı?
Evet. Windows 12’nin, halihazırda Windows 11 veya Windows 10 çalıştıran cihazlar için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulması bekleniyor.
Microsoft’un yükseltmeyi cihazlara zorlaması pek olası olmadığından, yeni sürümün isteğe bağlı bir yükleme olarak Windows Update aracılığıyla uyumlu sistem yapılandırmaları için kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Ek olarak, şirket muhtemelen yeni sürümü yüklemek için ISO dosyası, Medya Oluşturma Aracı ve Kurulum Yardımcısı aracını sunacak.
Windows 12 donanım gereksinimleri artacak mı?
Evet, Windows 12 donanım gereksinimleri artabilir, ancak şu ana kadar yalnızca bellek gereksiniminin 4 GB’tan 8 GB’a çıkacağı görülüyor. Selefine benzer şekilde yeni sürüm, TPM (Güvenilir Platform Modülü) çipi ve Güvenli Önyükleme gerektirmeye devam edecek.
Ayrıca Pluton güvenlik yongası, özelliği barındıran cihazlar için isteğe bağlı bir gereksinim haline gelebilir.
Gereksinimlerden bazıları değişebilse de, halihazırda Windows 11 çalıştıran bir cihazınız varsa, muhtemelen Windows 12’ye yükseltmeyi destekleyecektir.
Windows 12 ne zaman çıkacak?
Windows 12’nin 2024’te piyasaya sürülmesi bekleniyor. Windows 11 ilk olarak Ekim 2021’de kullanıma sunuldu ve bu, Windows 12’nin Ekim 2024’te de yayınlanabileceği anlamına gelebilir.
Selefine benzer şekilde, Windows 12’nin her yıl 24 ay boyunca desteklenecek en az bir büyük güncelleme almasını bekleyebiliriz. Yükseltme zorunlu olmayacak, ancak mevcut sürüm desteğin sonuna yaklaşıyorsa cihazlar eninde sonunda otomatik olarak yükseltilecektir.