iPhone ve Samsung gibi günümüzde ki çoğu telefon modelleri hızlı şarj özellikleriyle birlikte geliyor. Hızlı şarj cihazları nedir ve nasıl çalışır?
Hızlı Şarjın Popülerliği
Piyasadaki hemen hemen her iyi telefon hızlı şarj desteği ile birlikte geliyor. Üreticilerin, en son telefonlarının tanıtımında genellikle “30 dakikada %80” veya “bir saatten kısa sürede tam şarj” gibi mesajlarına denk gelmişsinizdir
Hızlı şarjın yaygın olarak kullanılması, telefon kullanımının artmasının bir sonucudur ve birçok insan telefonlarını günde bir kereden fazla şarj etmek zorunda kalmaktadır. Aynı zamanda bir zorunluluktur. Telefon boyutları her yıl büyüdükçe, ek güç tüketimine ayak uydurmak için daha büyük pillere ihtiyaç duyuyorlar. Hızlı şarj olmadan, telefonlarımızın şarj olması için saatlerce beklememiz gerekir.
En temel düzeyde hızlı şarj, bir telefonun pili ile verilen watt (W) sayısını arttırır. Temel bir USB bağlantı noktası bağlı cihaza 2,5 W gönderir ve daha hızlı şarj cihazları bu miktarı arttırmaktadır. Mevcut yeni nesil cihazlar genellikle kutudan çıkar çıkmaz 15W güç adaptörleri ile birlikte gelmektedir. Bazı üreticiler 50W, 80W ve 100W gibi şarj adaptörleri de üretmektedir.
Hızlı Şarj İşlemi
İlerlemeden önce, basit bir formülü öğrenelim. Watt veya güç, akımın (A veya amper) voltaj (V veya volt) ile çarpılmasıyla hesaplanır. Akım taşınan elektrik akımı miktarıdır, voltaj ise bu akımı ileten kuvvettir. Bu nedenle, 3A / 5V şarj 15W güç sağlayacaktır.
Fark edebileceğiniz gibi birçok üretici, pilin %50-80’ini yarım saat içinde şarj edebilmek gibi hızlı kısmi şarj yapmaktadırlar. Bunun nedeni, telefonların içindeki şarj edilebilir lityum iyon pilin güç almasıdır. Bir pilin doldurulma şeklini daha önce izlediyseniz, şarj etme hızının zaman içinde giderek azaldığını fark edebilirsiniz.
Şarj işlemi üç kısma ayrılabilir. Daha fazla teknik ayrıntı için Battery University‘nin bu makalesindeki “Şekil 1: Lityum iyonun şarj aşamaları” grafiğine bakınız. Kısaca gösterdiği şey:
- Aşama 1 – Sabit Akım: Akım yüksek bir seviyede sabit kalırken voltaj zirveye doğru artar. Bu, cihaza çok fazla güç verildiği aşamadır.
- Aşama 2 – Doygunluk: Bu, voltajın zirveye ulaştığı ve akımın düştüğü fazdır.
- Aşama 3 – Bitirme: Pil tamamen şarj edilmiştir. Bu aşamada, telefon yavaşça devreye girecek veya telefon pili tüketirken düzenli olarak düşük bir miktarı şarj edecektir.
Her işlemin gücü ve uzunluğu hızlı şarj standardına bağlıdır. Standart, belirli bir cihaza, şarj cihazına ve güç çıkışına karşılık gelen bir şarj işlemidir. Farklı üreticiler, farklı çıkışları ve şarj sürelerini değiştirebilen çeşitli şarj standartları geliştirmiş durumdadır.
Şarj Teknolojisi
Üreticiler şarj hızlarını artırmaya devam ettikçe, şarj teknolojisi sürekli olarak daha iyi hale geliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla şirket yeni şarj teknolojilerini deneyecek ve sektörde yeni standartlar ortaya çıkacak. Bununla birlikte, bu standartların çoğunun hala omurgası olarak USB-PD kullanması muhtemeldir.
Tabi bir de kablosuz hızlı şarj var. Büyük miktarlarda gücü kablosuz olarak düzgün bir termal yönetim olmadan iletmek tehlikeli olabilir. Kablosuz şarjlar hala kabloludan çok daha yavaş, çünkü teknoloji şirketleri hala ısıyı nasıl yöneteceğini anlamaya çalışıyorlar. Bu yüzden OnePlus gibi şirketler, yeterli hava akışı sağlamak için büyük fanlara sahip 30W kablosuz şarjlar üretmektedir.