Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Okunan: RAM Nedir? (Random Access Memory)
Paylaş
Bildirim Daha Fazla Göster
Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Arama
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Ne Nedir?

RAM Nedir? (Random Access Memory)

Son Güncelleme: 27.11.2020
Ebru Şen
Ebru Şen
Son Güncelleme: 27 Kasım 2020
3 dakikada okunabilir
RAM Nedir? (Random Access Memory)
RAM Nedir? (Random Access Memory)
PAYLAŞ

Ram nedir sorusu hemen herkesin merak ettiği sorulardan biridir. Ram, bilgisayarın çalışması için gerekli donanımlardan biri.

İçerik
RAM Nedir? (Random Access Memory)Ne Kadar RAM İhtiyacınız Var?

Ekstra RAM, bir bilgisayarın aynı anda daha fazla bilgi ile çalışmasına izin verir, bu da genellikle toplam sistem performansı üzerinde dramatik bir etkiye sahiptir.

Bazı popüler RAM üreticileri arasında Kingston, PNY, Crucial Technology ve Corsair bulunmaktadır.

Not: Birçok RAM türü vardır, bu yüzden başka isimlerle çağrıldığını duyabilirsiniz. Ayrıca main memory, internal memory, primary storage ve primary memory olarak bilinir.

RAM Nedir? (Random Access Memory)

Basitçe söylemek gerekirse, RAM’in amacı bir depolama cihazına hızlı okuma ve yazma erişimi sağlamaktır. Bilgisayarınız veri yüklemek için RAM kullanmaktadır, çünkü aynı verileri doğrudan bir sabit diskten yürütmekten çok daha hızlıdır.

RAM’i bir ofis masası gibi düşünün. Bir masa, şu anda ihtiyacınız olan önemli belgelere, yazı araçlarına ve diğer öğelere hızlı erişim için kullanılır. Bir masa olmadan, her şeyi çekmecelerde ve dosya dolaplarında saklarsınız, yani ihtiyacınız olanı elde etmek için sürekli olarak bu saklama bölmelerine ulaşmanız gerekeceği ve daha fazla zaman harcayacağından günlük görevlerinizi yapmak daha uzun sürer.

İlgili  Fiber İnternet nedir? Hızı ne kadar?

Benzer şekilde, bilgisayarınızda aktif olarak kullandığınız tüm veriler (veya akıllı telefon, tablet, vb.) geçici olarak RAM’de saklanır. Bu tip bir bellek, benzeşimdeki bir masa gibi, bir sabit sürücüyü kullanmaktan çok daha hızlı okuma/yazma süreleri sağlar. Çoğu sabit disk, dönme hızı gibi fiziksel sınırlamalar nedeniyle RAM’den oldukça yavaştır.

RAM Nedir? (Random Access Memory)

Ne Kadar RAM İhtiyacınız Var?

Bir CPU ve sabit disk sürücüsünde olduğu gibi, bilgisayarınız için ihtiyaç duyduğunuz bellek miktarı, tamamen sizin kullandığınız ya da kullanmayı planladığınıza bağlıdır.

Örneğin, oyun oynamak için bilgisayar satın alıyorsanız, pürüzsüz oynanışı desteklemek için yeterli RAM isteyeceksiniz. En az 4 GB tavsiye eden bir oyun için sadece 2 GB RAM’in bulunması, oyunlarınızı oynamamanız halinde çok yavaş performans gösterecektir.

Spektrumun diğer ucunda, bilgisayarınızı hafif internet taraması yapmak ve video akışı, oyunlar, yoğun bellek gerektiren uygulamalar vb. için kullanıyorsanız, daha az bellekle kolayca uzaklaşabilirsiniz.

Aynı video düzenleme uygulamaları, 3D grafikler vb ağır olan programlar için de geçerlidir. Normalde bilgisayar satın almadan önce, belirli bir program veya oyunun ne kadar RAM gerektireceğini öğrenebilirsiniz, genellikle “sistem gereksinimleri” alanında listelenir.

Önceden yüklenmiş olan 2 ila 4 GB’den daha az RAM ile gelen yeni bir masaüstü, dizüstü bilgisayar ve hatta tablet bulmak zor olurdu. Düzenli video akışı, internet taraması ve normal uygulama kullanımı dışında, bilgisayarınız için belirli bir amacınız olmadıkça, muhtemelen daha fazla RAM’i olan bir bilgisayar satın almanız gerekmez.

ETİKET:bellekmemoryRAMram nedirRandom Access Memory
Paylaş
Önceki Yazı Google Hatırlatıcılar'ı Kullanmak Google Hatırlatıcılar ile Çalışmak
Sonraki Yazı Adobe Photoshop Elements 2019, Microsoft Store Adobe Photoshop Elements 2019, Windows 10 için Microsoft Mağazası’nda Yayınlandı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

Popüler

Technica BlogTechnica Blog
Windows 10, Windows 11 ve diğer teknoloji, haberler, nasıl yapılır, incelemeler ve daha fazla konu hakkında yazılar içerir. © 2025 Technicablog.net.
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Merhaba!

Giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?