Ram nedir sorusu hemen herkesin merak ettiği sorulardan biridir. Ram, bilgisayarın çalışması için gerekli donanımlardan biri.
Ekstra RAM, bir bilgisayarın aynı anda daha fazla bilgi ile çalışmasına izin verir, bu da genellikle toplam sistem performansı üzerinde dramatik bir etkiye sahiptir.
Bazı popüler RAM üreticileri arasında Kingston, PNY, Crucial Technology ve Corsair bulunmaktadır.
Not: Birçok RAM türü vardır, bu yüzden başka isimlerle çağrıldığını duyabilirsiniz. Ayrıca main memory, internal memory, primary storage ve primary memory olarak bilinir.
RAM Nedir? (Random Access Memory)
Basitçe söylemek gerekirse, RAM’in amacı bir depolama cihazına hızlı okuma ve yazma erişimi sağlamaktır. Bilgisayarınız veri yüklemek için RAM kullanmaktadır, çünkü aynı verileri doğrudan bir sabit diskten yürütmekten çok daha hızlıdır.
RAM’i bir ofis masası gibi düşünün. Bir masa, şu anda ihtiyacınız olan önemli belgelere, yazı araçlarına ve diğer öğelere hızlı erişim için kullanılır. Bir masa olmadan, her şeyi çekmecelerde ve dosya dolaplarında saklarsınız, yani ihtiyacınız olanı elde etmek için sürekli olarak bu saklama bölmelerine ulaşmanız gerekeceği ve daha fazla zaman harcayacağından günlük görevlerinizi yapmak daha uzun sürer.
Benzer şekilde, bilgisayarınızda aktif olarak kullandığınız tüm veriler (veya akıllı telefon, tablet, vb.) geçici olarak RAM’de saklanır. Bu tip bir bellek, benzeşimdeki bir masa gibi, bir sabit sürücüyü kullanmaktan çok daha hızlı okuma/yazma süreleri sağlar. Çoğu sabit disk, dönme hızı gibi fiziksel sınırlamalar nedeniyle RAM’den oldukça yavaştır.
Ne Kadar RAM İhtiyacınız Var?
Bir CPU ve sabit disk sürücüsünde olduğu gibi, bilgisayarınız için ihtiyaç duyduğunuz bellek miktarı, tamamen sizin kullandığınız ya da kullanmayı planladığınıza bağlıdır.
Örneğin, oyun oynamak için bilgisayar satın alıyorsanız, pürüzsüz oynanışı desteklemek için yeterli RAM isteyeceksiniz. En az 4 GB tavsiye eden bir oyun için sadece 2 GB RAM’in bulunması, oyunlarınızı oynamamanız halinde çok yavaş performans gösterecektir.
Spektrumun diğer ucunda, bilgisayarınızı hafif internet taraması yapmak ve video akışı, oyunlar, yoğun bellek gerektiren uygulamalar vb. için kullanıyorsanız, daha az bellekle kolayca uzaklaşabilirsiniz.
Aynı video düzenleme uygulamaları, 3D grafikler vb ağır olan programlar için de geçerlidir. Normalde bilgisayar satın almadan önce, belirli bir program veya oyunun ne kadar RAM gerektireceğini öğrenebilirsiniz, genellikle “sistem gereksinimleri” alanında listelenir.
Önceden yüklenmiş olan 2 ila 4 GB’den daha az RAM ile gelen yeni bir masaüstü, dizüstü bilgisayar ve hatta tablet bulmak zor olurdu. Düzenli video akışı, internet taraması ve normal uygulama kullanımı dışında, bilgisayarınız için belirli bir amacınız olmadıkça, muhtemelen daha fazla RAM’i olan bir bilgisayar satın almanız gerekmez.