Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Okunan: İlk Bilgisayardan Kuantum Bilgisayarlara
Paylaş
Bildirim Daha Fazla Göster
Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Arama
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Teknoloji

İlk Bilgisayardan Kuantum Bilgisayarlara

Son Güncelleme: 31.05.2020
Sevda Kara
Sevda Kara
Son Güncelleme: 31 Mayıs 2020
2 dakikada okunabilir
Kuantum Bilgisayarlar
Kuantum Bilgisayarlar
PAYLAŞ

İlk bilgisayar, 20. yüzyılın ortalarında oluşum gösterdi. Bu zamanlarda henüz depolama alanı bulunmayan ilk bilgisayar delikli kartlardaki yazılımlar ile çalışıyordu. Daha çok hesaplama amacı ile kullanılan bilgisayarlar zamanla yeni donanımlar ile beraber daha da güçlendi. 21. yüzyıla doğru ise kuantum bilgisayar fikri ortaya atıldı. Günümüzde kuantum bilgisayarlar ile ilgili birçok çalışma gerçekleştirilmekte.

Kuantum Bilgisayarlar Hakkında Bilgi

Kuantum bilgisayarları anlamanız için normal bir bilgisayarın çalışma mantığını bilmeniz gerekir. Her bilgisayarın temelinde makinenin anlayabileceği bir dil yatar. Bilgisayarlar içerisinde yer alan donanımlar kodları işleyerek 0 veya 1 olarak nitelendirilir. 0, transistörün kapalı olduğunu gösterirken 1 açık olduğunu belirtir. Yani bir makinede çalışan uygulama 0 ve 1’lerden oluşur. Bu olayı ışığı açıp kapatmak gibi de düşünebilirsiniz. Açıkken elektrik gider, kapalıyken elektrik aktarımı olmaz.

Kuantum Bilgisayarlar Hakkında Bilgi
Kuantum Bilgisayarlar Hakkında Bilgi

Kuantum bilgisayarlarda ise durum daha farklıdır. Normal sistemlerde veri yalnızca 1 veya 0’ı alabiliyordu. Kuantum sistemlerinde ise veri 1 ve 0’ı aynı anda yaşayabiliyor. Yani bir odada ışık ne açık ne de kapalı şeklinde yorumlanabilir.

Bu olayın biraz daha derinliklerine inerek kuantum evreninden de bahsetmek gerekli. Kuantum evreninde yani atom altı dünyasında elektronlar ışık hızından daha hızlı bir şekilde yer değiştirmektedir. Enerji bulundukça yani mutlak sıcaklığa yakın olmadıkça elektron kısa sürede atom içerisinde her yerde bulunabilir. Kuantum bilgisayarlarda da bu yöntem kullanılmakta. Elektronları sabitlemek ve verilerin bozulmaması için ise mutlak sıcaklığa yakın bir sıcaklık ile bu işlem gerçekleştirilir.

Kuantum Bilgisayarlar ile İlgili Gelişmeler

Kuantum bilgisayarlar sayesinde gelecekte hızlı bir çağ başlamış olacak. Özellikle sunucu firmalarının daha güçlü şifreleme ve müşterilere daha hızlı hizmet sunmaları adına yaygın olarak kullanılacak bu teknoloji, şu anda halen gelişme aşamasında.

Yakın zamanda yapılan bir çalışma ile kuantum internette ciddi bir adım atılmış oldu. Birbirinden bağımsız 2 kuantum bilgisayar, elektronların da yardımı ile hızlı bir veri aktarımı sağladı. Bunun dışında mutlak sıcaklığın 15 derece üstünde bir sıcaklık ile kuantum bilgisayarlar sorunsuz çalıştırıldı. Bu da maliyette bir azalma sağladı.

ETİKET:Kuantum
Paylaş
Önceki Yazı .PPTX Dosyası Nedir ve Nasıl Açılır? PowerPoint ile Windows 10 Ekran Kaydı Yapabilirsiniz
Sonraki Yazı Windows 10 Bluetooth Kulaklık Eşleştirme Windows 10 Bluetooth Kulaklık Eşleştirme
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

Popüler

Technica BlogTechnica Blog
Windows 10, Windows 11 ve diğer teknoloji, haberler, nasıl yapılır, incelemeler ve daha fazla konu hakkında yazılar içerir. © 2025 Technicablog.net.
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Merhaba!

Giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?