İlk bilgisayar, 20. yüzyılın ortalarında oluşum gösterdi. Bu zamanlarda henüz depolama alanı bulunmayan ilk bilgisayar delikli kartlardaki yazılımlar ile çalışıyordu. Daha çok hesaplama amacı ile kullanılan bilgisayarlar zamanla yeni donanımlar ile beraber daha da güçlendi. 21. yüzyıla doğru ise kuantum bilgisayar fikri ortaya atıldı. Günümüzde kuantum bilgisayarlar ile ilgili birçok çalışma gerçekleştirilmekte.
Kuantum Bilgisayarlar Hakkında Bilgi
Kuantum bilgisayarları anlamanız için normal bir bilgisayarın çalışma mantığını bilmeniz gerekir. Her bilgisayarın temelinde makinenin anlayabileceği bir dil yatar. Bilgisayarlar içerisinde yer alan donanımlar kodları işleyerek 0 veya 1 olarak nitelendirilir. 0, transistörün kapalı olduğunu gösterirken 1 açık olduğunu belirtir. Yani bir makinede çalışan uygulama 0 ve 1’lerden oluşur. Bu olayı ışığı açıp kapatmak gibi de düşünebilirsiniz. Açıkken elektrik gider, kapalıyken elektrik aktarımı olmaz.
Kuantum bilgisayarlarda ise durum daha farklıdır. Normal sistemlerde veri yalnızca 1 veya 0’ı alabiliyordu. Kuantum sistemlerinde ise veri 1 ve 0’ı aynı anda yaşayabiliyor. Yani bir odada ışık ne açık ne de kapalı şeklinde yorumlanabilir.
Bu olayın biraz daha derinliklerine inerek kuantum evreninden de bahsetmek gerekli. Kuantum evreninde yani atom altı dünyasında elektronlar ışık hızından daha hızlı bir şekilde yer değiştirmektedir. Enerji bulundukça yani mutlak sıcaklığa yakın olmadıkça elektron kısa sürede atom içerisinde her yerde bulunabilir. Kuantum bilgisayarlarda da bu yöntem kullanılmakta. Elektronları sabitlemek ve verilerin bozulmaması için ise mutlak sıcaklığa yakın bir sıcaklık ile bu işlem gerçekleştirilir.
Kuantum Bilgisayarlar ile İlgili Gelişmeler
Kuantum bilgisayarlar sayesinde gelecekte hızlı bir çağ başlamış olacak. Özellikle sunucu firmalarının daha güçlü şifreleme ve müşterilere daha hızlı hizmet sunmaları adına yaygın olarak kullanılacak bu teknoloji, şu anda halen gelişme aşamasında.
Yakın zamanda yapılan bir çalışma ile kuantum internette ciddi bir adım atılmış oldu. Birbirinden bağımsız 2 kuantum bilgisayar, elektronların da yardımı ile hızlı bir veri aktarımı sağladı. Bunun dışında mutlak sıcaklığın 15 derece üstünde bir sıcaklık ile kuantum bilgisayarlar sorunsuz çalıştırıldı. Bu da maliyette bir azalma sağladı.