Kullandığınız web sitelerinde güçlü ve benzersiz şifreler kullanmalısınız. Bunun için en iyi yol tabi ki parola yöneticisi kullanmak olacaktır.
Parola yöneticileri, kullandığınız tüm web siteleri için giriş bilgilerinizi saklar ve otomatik olarak oturum açmanıza yardımcı olur. Parola veritabanınızı bir ana parola ile şifreler. Böylelikle ezberlemeniz gereken tek şey ana paroladır.
Aynı Şifreleri Kullanmayın!
Aynı şifre kullanımı, büyük web sitelerinde bile her yıl meydana gelen çok sayıda şifre sızıntısından dolayı ciddi bir sorundur. Şifreniz sızdığında, kötü niyetli kişilerin başka web sitelerinde deneyebilecekleri bir e-posta adresi, kullanıcı adı ve şifre kombinasyonu vardır. Aynı giriş bilgilerini her yerde kullanırsanız, bir web sitesindeki bir sızıntı, tüm hesaplarınıza erişebilir. Birisi e-posta hesabınıza bu şekilde erişirse, çevrimiçi bankacılık veya PayPal hesabınız gibi diğer web sitelerine erişmek için şifre sıfırlama bağlantılarını kullanabilirler.
Bu sızıntılardan çok zarar görmemek için, her web sitesinde benzersiz şifreler kullanmanız gerekir. Bunlar aynı zamanda güçlü şifreler olmalıdır – sayılar ve semboller içeren uzun, tahmin edilemez şifreler.
İnternet meraklılarının yüzlerce hesabı vardır, hatta ortalama bir kişi bile muhtemelen onlarca farklı şifreye sahiptir. Böyle güçlü şifreleri hatırlamak, bir çeşit hile yapmadan neredeyse imkansız. İdeal olan, sizin için güvenli, rastgele şifreler oluşturan ve bunları hatırlamanız için bunları hatırlatan bir parola yöneticisidir.
Parola Yöneticisinin Kullanımı
Bir parola yöneticisi, uzun bir şifre listesi hatırlamaktan ziyade, üretken şeyler yapmak için beyin gücünü serbest bırakarak, zihninizden bir yük indirecektir.
Bir parola yöneticisi kullandığınızda ve bir web sitesine giriş yapmanız gerektiğinde, bu web sitesini normal olarak ziyaret edersiniz. Parolanızı web sitesine yazmak yerine, ana parolanızı, uygun oturum açma bilgilerini web sitesine otomatik olarak dolduran parola yöneticisine yazın. (Şifre yöneticinize zaten giriş yapmışsanız, otomatik olarak verileri sizin için doldurur). Web sitesi için kullandığınız e-posta adresini, kullanıcı adını ve şifreyi düşünmek zorunda değilsiniz.
Yeni bir hesap oluşturuyorsanız, şifre yöneticiniz sizin için güvenli bir rasgele şifre oluşturmayı önerecektir. Bu nedenle, bunun hakkında da düşünmeniz gerekmez. Adres, isim ve e-posta adresiniz gibi bilgileri otomatik olarak web formlarına doldurmak için de yapılandırılabilir.
Tarayıcı Tabanlı Parola Yöneticileri Niçin İdeal Değil?
Web tarayıcılarının (Chrome, Firefox, Internet Explorer ve diğerleri) tümü entegre şifre yöneticilerine sahiptir. Her bir tarayıcının yerleşik şifre yöneticisi, özel parola yöneticileriyle rekabet edemez. Chrome ve Internet Explorer şifrelerinizi şifrelenmemiş bir biçimde bilgisayarınızda saklar. Bilgisayarınızın sabit disk sürücüsünü şifrelemediğiniz sürece, kullanıcılar bilgisayarınızdaki şifre dosyalarına erişebilir ve bunları görüntüleyebilir.
Mozilla Firefox, kaydedilmiş şifrelerinizi tek bir “ana” şifre ile şifrelemenizi ve şifreli bir biçimde bilgisayarınıza saklamanızı sağlayan “ana şifre” özelliğine sahiptir. Ancak Firefox’un şifre yöneticisi de ideal bir çözüm değil. Arayüz, rastgele şifreler oluşturmanıza yardımcı olmaz ve platformlar arası senkronizasyon gibi çeşitli özelliklerden yoksundur.
Özel bir parola yöneticisi şifrelerinizi şifrelenmiş bir biçimde saklar, güvenli rastgele şifreler oluşturmanıza, daha güçlü bir arayüz oluşturmanıza ve kullandığınız tüm farklı bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerde şifrelerinize kolayca erişmenize yardımcı olur.
Kullanabileceğiniz Şifre Yöneticileri
Çeşitli parola yöneticileri mevcuttur, ancak üç tanesi en iyi seçenek olarak öne çıkmaktadır.
Dashlane: Bu parola yöneticisi biraz daha yeni, ama isim tanıma konusunda eksik oldukları şey, neredeyse her platform için mükemmel özellikler ve akışkan uygulamalar sağlıyor. Her tarayıcı için uzantıları var, şifrelerinizi analiz eden bir güvenlik panosu gibi özellikler ve kendinizle uğraşmak zorunda kalmadan şifrelerinizi sizin için değiştirebilecek otomatik bir şifre değiştirici bile var.
Dashlane’in en iyi özelliklerinden biri, tek bir cihazda kullanımı tamamen ücretsiz olmasıdır. Şifrelerinizi cihazlar arasında senkronize etmek istiyorsanız premium’a geçmeniz gerekir. Ama bunu ücretsiz olarak test edebilirsiniz.
Ve güvenlik söz konusu olduğunda, Dashlane’nin bir başka avantajı var, çünkü tüm şifrelerinizi bir bulutta değil, bilgisayarınızda yerel olarak tutma seçeneğiniz bulunuyor.
1Password: İlk çıktığında sadece Mac için özel olan 1Password artık tüm cihazlarda ve tarayıcılarda kullanılabilir durumda. Bir aylık ücretsiz sürümünü alarak deneyebilirsiniz. Ancak sonrasında aylık veya yıllık aboneliğe geçmeniz gerekecektir.
1Password’ün en iyi özellikleri; şifreleri kategorilere ayırma, uzun süredir değiştirmediğiniz şifreleri görme, iki faktörlü kimlik doğrulama desteği, zayıf şifreleri tespit etme gibi bir çok özelliği bulunmaktadır. Sadece şifreleri değil notlarınızı ve ek dosyalarınızı da 1Password içerisinde saklayabilirsiniz.
1 yıl ücretsiz üyelik için tıklayın.
LastPass: Bu, istediğiniz tüm tarayıcılar ve işletim sistemleri için uzantılara, mobil uygulamalara ve hatta masaüstü uygulamalarına sahip bulut tabanlı bir şifre yöneticisidir. Son derece güçlüdür ve hatta iki faktörlü kimlik doğrulama seçenekleri sunar. LastPass şifrelerinizi LastPass’ın sunucularında şifrelenmiş bir biçimde saklar – LastPass eklentisi veya uygulaması oturum açtığınızda bunları yerel olarak çözer ve şifreler, böylece LastPass isterse şifrelerinizi göremez.