NTFS nedir? sorusunun cevabını arıyorsanız eğer; New Technology File System’ın kısaltması olan NTFS, Microsoft tarafından ilk olarak 1993 yılında Windows NT 3.1’in piyasaya sürülmesiyle sunulan bir dosya sistemidir.
NTFS, Microsoft’un Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 ve Windows NT işletim sistemlerinde kullanılan birincil dosya sistemidir.
Windows Server işletim sistemi ailesinde öncelikle NTFS kullanır.
NTFS Nedir? Sürücünün NTFS Olup Olmadığını Öğrenme
Bir sabit sürücünün NTFS olup olmadığını veya farklı bir dosya sistemi kullanıp kullanmadığını kontrol etmenin birkaç farklı yolu vardır.
Disk Management ile
Bir veya daha fazla sürücünün durumuna ilişkin ilk ve muhtemelen en kolay yol, Disk Management kullanmaktır.
Dosya sistemi burada, birim ve sürücü hakkındaki diğer ayrıntıların yanında listelenir.
Windows Gezgini ile
Bir sürücünün NTFS dosya sistemiyle biçimlendirilip biçimlendirilmediğini kontrol etmenin başka bir yolu, Windows sürümünüze bağlı olarak, söz konusu sürücüye sağ tıklamaktır.
Ardından, açılır menüden Özellikler’i seçin. Burada Genel sekmesinde listelenen Dosya sistemini kontrol edin. Sürücü NTFS ise, Dosya sistemi: NTFS’yi görmeniz gerekir.
Komut İstemi ile
Bir sabit diskin hangi dosya sistemini kullandığını görmenin bir başka yolu da onu komut satırı arayüzü üzerinden kullanmaktır. Komut İstemi’ni açın ve fsutil fsinfo volumeinfo drive_letter
girin.
Örneğin, C: sürücüsü için fsutil fsinfo volumeinfo C:
kullanabilirsiniz.
Sürücü harfini bilmiyorsanız, fsutil fsinfo drives komutunu kullanarak bir ekran çıktısı alabilirsiniz.
NTFS Dosya Sistemi Özellikleri
NTFS, disk kullanım kotalarını destekler. Disk kullanım kotaları, bir kullanıcının alabileceği disk alanını sınırlamak için bir yönetici tarafından belirlenir. Genelde birinin kullanabileceği paylaşılan disk alanını, genellikle bir ağ sürücüsünde denetlemek için kullanılır.
Windows işletim sistemlerinde daha önce görülmemiş dosya öznitelikleri, sıkıştırılmış öznitelik ve dizinlenmiş öznitelik gibi, NTFS biçimli sürücülerde bulunur.
Şifreli Dosya Sistemi (EFS), NTFS tarafından desteklenen başka bir özelliktir. EFS, dosya düzeyinde şifreleme sağlar; bu, ayrı ayrı dosya ve klasörlerin şifrelenebileceği anlamına gelir. Bu tüm sürücünün şifrelemesi olan, tam disk şifrelemeden farklı bir özelliktir.
NTFS, günlük kaydı dosya sistemidir; bu, değişikliklerin gerçekten yazılmadan önce sistem değişikliklerinin bir günlüğe günlüğe yazılmasını sağlar. Bu, dosya sisteminin bir arıza durumunda önceki, iyi çalışan koşullara geri dönmesine izin verir çünkü yeni değişiklikler henüz yapılmamıştır.
NTFS mi FAT32 mi
FAT dosya sistemi, Microsoft’un eski işletim sistemlerinde birincil dosya sistemi idi ve artık NTFS yerini aldı. Ancak, Windows’un tüm sürümleri hala FAT’i desteklemektedir.
ExFAT dosya sistemi daha yeni bir dosya sistemidir, NTFS’nin flash sürücülerdeki gibi iyi çalışmadığı yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.