Yeni bir monitör seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biri çözünürlük. Peki oyun için en uygun çözünürlük hangisi? 4K çözünürlük uygun mudur?
1080p bugün kullanılan en popüler çözünürlüktür, ancak 1440p ve 4K yavaş yavaş kullanım sayısı artırıyor. Yeni bir monitör seçerken aşağıdaki çözünürlüklerle karşılaşabilirsiniz:
- 1280×720 – HD / 720p.
- 1920×1080 – FHD (Full HD) / 1080p.
- 2560×1440 – QHD / WQHD (Quad HD) / 1440p.
- 3840×2160 – UHD (Ultra HD) / 4K 2160p.
- 7680×4320 – FUHD (Full Ultra HD) / 8K 4320p.
4K, 1080p’nin varisi diyebiliriz. Yatay ve dikey çözünürlüğü iki katına çıkarır, böylece bir uygulama veya oyuna daha iyi adapte olursunuz. Düzgün bir oyun için saniyede 60 kare (FPS) olarak mutlak bir minimum hedef belirliyoruz.
Monitörünüz desteklerse daha yüksek kare hızları daha iyidir. Çoğu 1080p ekran 60Hz’dir, daha pahalı 120Hz ekranlar ise her saniyede 120 kare görüntüleyebilir. Örneğin, 144Hz yenileme hızına sahip 1440p’lik monitör olabilir; bu, Full HD’den daha yüksek çözünürlükte oyunun keyfini çıkarmanızı sağlar.
1080p monitör minimum giriş noktanız olmalı ve 500 TL civarına bulabilirsiniz. Kesintisiz oyun deneyimi için AMD FreeSync teknolojisi desteğiyle almanız daha faydalı olabilir.
Daha Fazla Piksel
1440p
Oyun deneyiminiz için yeni bir 27 inçlik (veya üstü) monitör almak, daha yüksek bir yenileme hızı ve daha yüksek çözünürlük sunan bir ekranda oynamanızı sağlar. 1440p, fiyatları düştükçe daha popüler hale geliyor. En yeni AMD GPU’lar 1440p’de (1080p’nin yanı sıra) oyun oynabilecek ve VR’yi de destekleyebilecek.
Ayrıca monitörünüzün yenileme hızına sürekli takılıyorsanız (standart olarak 60Hz veya saniyede 60 kare), 1440p’lik bir monitöre geçmeniz, oyun deneyiminiz için ideal bir gelişme olabilir. Ayrıca, ekran kartınızın monitör ile çalışma testlerini de kontrol edebilirsiniz.
4k Çözünürlük veya üstü
4K çözünürlük bambaşka bir boyut. Bu inanılmaz derecede zorlu bir formattır ve yalnızca yeterli grafik gücünüz varsa kullanılabilir. En son çıkan donanım ürünlerinden bahsetmiyoruz, ancak güçlü bir sisteminiz olması gerekiyor. NVIDIA’nın yeni RTX 2080 Ti’si bile içeriği 4K’daki bir ekrana verme konusunda zorlanabilir. Unutmayın, oyun deneyiminizi geliştirmek için grafik seçeneklerini yükseltmek ve çözünürlüğü artırmak gibi yüksek kare hızları hedeflemeniz gerekir. 1440p’de maksimum detayda 100 FPS, 4K’da 20 FPS’den daha iyi olur örneğin.
Ultra HD (4K) pazarına geçmeyi düşünürken SLI ve çoklu kart yapılandırmalarına da bakmak faydalı olabilir. Ancak, daha büyük bir ekrana geçmek için uygun yeriniz yoksa veya bunu yapmanız gerekmiyorsa, 21 inç Full HD kurulumunuz sizi bugün sayısız oyunların sanal dünyasına sokabilecek kapasitededir.
Yeni monitörlere bakarken, mevcut bütçenizi yalnızca ekranda değil, aynı zamanda gerekli işlem gücünü sağlamak için donanım içinde hesaplamanız gerekir.
Teknik Terimler
Monitör seçmeye gelince çok fazla teknik terim bulunuyor. Tepki süreleri, yenileme oranları, FreeSync, G-Sync ve IPS ve TN teknolojileri nedir? Okumaya devam edin.
Tepki Süresi
Milisaniye cinsinden ölçülen (veya sadece “ms”) bu terim, söz konusu monitörün üretici tarafından hesaplandığı ve test edildiği gibi griden griye ne kadar hızlı gidebildiğini gösterir. Gölgelenmeyi önlemek için beş ms veya daha kısa bir yanıt süresine sahip olmanız önerilir. Tepki süresi yüksek bir monitöre sahip olmak, bir başka engel olan görüntüde gölgelenme sorunlarına yol açabilir. Tabii ki, tepki süresi ne kadar düşük olursa, fiyat etiketi de o kadar pahalı olacaktır.
Yenileme Hızı
Bir monitörün yenileme hızı, insan gözüyle bakıldığında titremeyi önlemek için görüntünün saniyede kaç kez yenilenmesi gerektiğidir. GPU’nuz bir görüntüyü saniyede 120 kez 120Hz’lik bir monitöre yenileyebiliyorsa, mükemmel bir görüntüleme deneyiminin keyfini çıkarırsınız. Bununla birlikte, bilgisayarınız zorlu bir oyunda yetersiz kalıyorsa, monitör ve GPU senkronize olmadıkça takılma ve olası ekran yırtılmalarını görebilirsiniz. (Bu FreeSync ve G-Sync teknolojisi ile hafifletilebilir.)
FreeSync ve G-Sync
Bunlar, daha yumuşak bir oyun sunan, “ekran yırtılması” olarak bilinen durumun önlenmesine yardımcı olan ve aynı zamanda giriş gecikmesini azaltan sırasıyla AMD ve NVIDIA tarafından geliştirilen sistemlerdir. Esasen, monitör ve ekran kartı, ekranda gösterilenlerin, oluşturulanlarla senkronize edildiğinden emin olmak için mevcut yenileme hızını uyarlamak için birbirleriyle iletişim kurar.
Oyuncular için ideal bir monitör, seçilen çözünürlük, ekran boyutu, 120Hz veya daha yüksek yenileme hızı, iki ms veya daha düşük yanıt süresi ve FreeSync veya G-Sync desteği olabilir. AMD GPU’lar FreeSync ve NVIDIA GPU’ları G-Sync ile çalışmasını desteklemektedir.