Daha önce bir Windows cihazı kullandıysanız, sık sık güncellemelerle karşılaşmışsınızdır. Bazen cihazınız kritik güncellemeleri yüklemenizi ister. Sonra da gerekli olan altı yıllık özellik güncellemelerini! Tüm bu Windows güncellemeleri nelerdir? Farklı Windows Güncelleme türleri arasındaki fark nedir? Onlara bir bakalım. Bundan önce, Windows Güncellemeleri ve Microsoft Güncellemeleri arasındaki farkı kontrol edelim.
Windows Güncellemeleri vs Microsoft Güncellemeleri
Windows Güncellemeleri terimi, Windows işletim sistemleri için mevcut olan güncellemeleri ve servis paketlerini ifade eder. Microsoft, bir yazılım devi olarak Microsoft Office, Microsoft OneDrive ve bu tür ürünler gibi diğer ürünlerini de güncellemeye devam ediyor. Tüm işletim sistemi, MS Office, OneDrive ve oyunlar gibi diğer şeyler için geçerli olan güncelleştirmelere Microsoft Güncelleştirmeleri denir. Yalnızca işletim sistemine uygulanabilen güncellemeler Windows Güncellemeleridir. Windows Güncellemeleri’nin Microsoft Güncellemeleri’nin bir alt kümesi olduğunu söyleyebiliriz.
Office yazılımı gibi yazılımların tamamını veya belirli bir yazılımı (Outlook gibi) etkileyen güncelleştirmeler Microsoft Güncellemeleri olarak adlandırılır. Hem Windows Güncellemeleri hem de Microsoft Güncellemeleri’nin yayınlanma şekli, Windows Güncellemeleri türlerine bağlıdır. Örneğin, aylık güncellemeler her ayın ikinci Salı günü yayınlanıyor.
Şimdi Windows Güncelleme türlerini belirtelim.
Windows Güncelleme Türleri
Windows cihazlarda çalışırken aşağıdaki Windows Güncelleme türleriyle karşılaşmış olabilirsiniz.
- Kritik Güncelleme (Critical Update): İşletim sisteminin sunduğu güvenlikle ilgili olmayan herhangi bir sorun için dünya çapında yayınlanan güncellemelerdir; Bu tür güncellemeler kritik ancak güvenlikle ilgili olmayan sorunları ele almak için yayınlanır.
- Tanım Güncellemesi (Definition Update): Tanım güncellemesi, Windows işletim sisteminin tanım veritabanını ekleyen veya değiştiren bir Windows güncellemesidir; Tanım veritabanı, zararlı kodları, kimlik avı sitelerini ve önemsiz postaları tanımlamasına yardımcı olmak için işletim sistemine yerleşik bir veritabanıdır.
- Güncelleme (Update): Bu güncelleme kritik olmayan, güvenlikle ilgili olmayan bir hatayı giderir.
- Sürücü Güncellemeleri (Driver Updates): Bir veya daha fazla aygıt sürücüsünün çalışmasını etkilerler.
- Güvenlik Güncelleştirmeleri (Security Updates): Bir işletim sisteminde güvenlikle ilgili sorunları ele alan güncelleştirmelere güvenlik güncelleştirmeleri denir; Bu Windows Güncelleştirmeleri, genellikle bazı güvenlik kuruluşlarının herhangi bir işletim sisteminde bir hata bulduğunda ve Microsoft’a bildirildikten sonra yayınlanırr; Microsoft, bu sorunları düzeltmek için, en yakın sürede bir güncelleme oluşturur; Güncelleştirme daha sonra dünya çapında yayınlanır; Bu güvenlik güncellemelerini indirmek için genellikle kullanıcılar e-posta yoluyla bilgilendirilir
- Özellik Paketi Güncellemeleri (Feature Pack Updates): İşletim sisteminin belirli özelliklerinde değişiklik yapan güncellemelerdir. Şu anda, Windows 10 kullanıyorsanız her yıl iki özellik güncellemesi almaktasınızdır.
- Aylık Toplama (Monthly Rollup): Farklı Windows güncellemeleri arasında, her ay salı günü normal bir güncelleme olarak aylık yayınlanır; Bu güncelleme, önceki ay yapılan tüm güncellemeleri ve ek kötü amaçlı yazılım ek tanımlarını içerir.
- Hizmet Paketi (Service Pack): Tüm düzeltmeler, güvenlik güncelleştirmeleri, kritik güncelleştirmeler, düzeltmeler ve güncelleştirmelerin birikimli bir kümesidir. Windows işletim sisteminin iki ardışık sürümü arasında piyasaya sürülen bir Windows Güncellemeleri kümesidir. Hizmet Paketleri artık yayınlanmıyor.
- Araç güncellemeleri (Tool updates): Bunlar yerleşik yardımcı program ve araçlarla ilgili güncellemelerdir.
- Güncelleştirme Toplaması (Update rollup): Kolay dağıtım için birlikte paketlenmiş bir dizi düzeltme, güvenlik güncelleştirmesi, kritik güncelleştirme ve güncelleştirme kümesi.
Bunlar, Windows Güncellemelerinin farklı türleridir.