TV için alışveriş yaparken, 4K ve HDR göz önünde bulundurulması gereken trend özellikler olarak oldukça popüler. Gerçekten ne anlama geldiğini öğrenelim.
4K Nedir?
4K, piksel cinsinden ifade edilen çözünürlüğü ifade eder.
TV’ler için 4K standardı 3840 x 2160 pikseldir. Bu, 4K TV’nin 1,78:1 en boy oranında 3840 (yaklaşık 4K) yatay ve 2160 dikey piksel (daha yaygın olarak 16×9 olarak adlandırılır) gösterdiği anlamına gelir. Toplam piksel sayısı 8.294.400 (yaklaşık 8 megapiksel).
Dört 1080p görüntü, bir 4K çözünürlüklü görüntünün boşluğuna sığabilir.
Ekran boyutuna bakılmaksızın 4K (veya diğer herhangi bir belirtilen TV çözünürlüğü) sabit kalır. Ancak, inç başına düşen piksel sayısı ekranın boyutuna bağlı olarak değişir. Bu, aynı çözünürlüğü korumak için TV’lerin ekran boyutu büyüdükçe, pikseller boyut olarak arttırıldıkça veya aralıklı olarak daha uzakta olduğu anlamına gelir.
4K TV Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
- 4K TV’ler piksel sayısını 1080p olarak dört katına çıkarsa da, bu fark 55 inçten küçük ekran boyutlarında algılanmayabilir.
- TV’lere ek olarak 4K, birçok ev sineması alıcısında, medya flamalarında, Ultra HD Blu-ray Oynatıcılarda ve 4K büyütmeyi kullanan Blu-ray Disc oynatıcılarda bulunmaktadır. Bazı video projektörlerde de mevcuttur.
- 4K TV’ler daha düşük çözünürlükte görüntüler elde etmelerine rağmen, en iyi sonuçları elde etmek için, 4K uyumlu bileşenleri, 4K’da üretilen ve sağlanan fiziksel veya akış içeriği ile birleştirmeniz gerekir.
- TV’nin hareket algılama özelliklerini göz önünde bulundurun.
- Çoğu 4K TV, akıllı televizyonlardır.
- HDR ile veya HDR olmadan 4K TV‘ler mevcuttur.
- Üst düzey bir set için alışveriş yapıyorsanız, UltraHD Premium tanımını kontrol edin.
HDR Nedir?
HDR, çözünürlükten farklı Yüksek Dinamik Aralık (High Dynamic Range) anlamına gelir.
Bir videoda dinamik aralık, bir görüntüdeki beyaz ve siyah arasındaki “uzaklığı” (kontrastı) temsil eder. Çoğu durumda, bu mesafe oldukça dardır ve SDR (Standart Dinamik Aralık) olarak adlandırılır.
HDR, parlak beyazların yakalanabileceği ve/veya düzeltilebileceği beyaz ve siyah arasındaki mesafenin (kontrast) genişlemesidir, böylece daha yoğun olurlar, ancak normalde aşırı pozlamadan kaynaklanan görüntünün geri kalanını ezemezler. Karanlık alanlar, görüntü düşük pozlama sorunu olmadan daha da derinleştirilebilir.
Yüksek dinamik aralıklı görüntülerin filme alındığı veya yakalandığı zaman, bilgi, post-prodüksiyonda, içeriği “en yüksek” dereceye getirmek için kullanılır, böylece mümkün olan en geniş beyaz-siyah aralığı elde edilir.
Görüntüler ayrıca daha doygun ve doğru renkler, daha yumuşak ışık ve renk gölgelemesi yapmak ve aynı zamanda normalde görülemeyen karanlık alanlar da dahil olmak üzere görüntünün tüm kısımlarında daha fazla ayrıntı ortaya koymak için derecelendirilir. Derecelendirme, her bir kareye veya sahneye veya tüm film ve program için statik referans noktaları olarak uygulanabilir.
HDR kodlaması tamamlandığında, içerik bir depolama ve/veya dağıtım biçimine (fiziksel, akış veya yayın) yerleştirilebilir ve uyumlu bir TV’de görüntülenebilir.
HDR, TV Ekranınızda Nasıl Gözülmelidir?
Gün batımındaki bir sahnede, Güneş’in parlak ışığını ve görüntünün karanlık kısımlarını, aradaki tüm parlaklık düzeyleriyle birlikte, benzer açıklıkta görmelisiniz.
HDR’yi Görüntülemek için TV’nin İki Yolu Vardır:
- HDR Kodlanmış İçerik: Kullanımdaki ana HDR formatları HDR10/10+, Dolby Vision, HLG ve Technicolor HDR‘dir. İçerik bir veya daha fazla format ile kodlanabilir. HDR özellikli TV’nin markası/modeli hangi formatın uyumlu olduğunu belirler. Bir TV uyumlu bir HDR formatı algılayamazsa, HDR avantajları olmadan görüntüleri gösterecektir.
- SDR’den HDR’ye işleme: TV’ler gibi, TV’nin ekran çözünürlüğüne uygun daha düşük çözünürlüklü bir video sinyali gibi, SDR’den HDR’ye kadar olan bir HDR TV, SDR sinyalinin kontrast ve parlaklık bilgisini analiz edebilir ve kontrast aralığını genişletebilir Böylece HDR kalitesine yaklaşır.
HDR TV Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
- HDR, bir TV ekranında görüntülenen genişletilmiş parlaklık ve kontrast aralığını ifade eder.
- HDR çözünürlük agnostiktir. Bu, HDR uygulamasının temel video çözünürlüğünü değiştirmediği anlamına gelir.
- Parlaklık ve kontrast üzerindeki etkisi nedeniyle, HDR de rengi artırır.
- SDR ve HDR arasındaki görsel fark, herhangi bir ekran boyutunda görülebilir. Bununla birlikte, HDR efekti, ışık çıkış yeteneğindeki değişiklikler nedeniyle TV’den TV’ye farklı görünebilir.
- Tüm HDR TV’lerde SDR-HDR işleme özelliği yoktur.
- HDR özellikli bir TV için satın alırken, HDR10/10+, Dolby Vision ve HLG formatlarının yanı sıra en yüksek parlaklık özelliklerine sahip televizyonları düşünün.