Önümüzdeki birkaç yıl içinde rekabetçi oyunlar milyarlarca dolarlık bir endüstri haline gelecek ve hatta 2024 Paris Olimpiyatları’na bile gelebilir. Peki E-Spor nedir ve insanlar neden futbol oyunları yerine oyun turnuvalarını izliyor?
E-Spor Her Türlü Rekabetçi Oyun Olabilir
Dışarıdan, rekabetçi oyun dünyası, Fortnite, Counter-Strike veya Overwatch gibi takım tabanlı oyunlara güçlü bir şekilde odaklanan büyük ölçekli turnuvalar etrafında inşa edilmiş gibi görünüyor. Bu turnuvalar tipik olarak büyük arenalarda (bazen özel oyun alanları), okullarda, oyun salonlarında ve spor salonlarında düzenlenir. Genellikle Twitch veya YouTube üzerinden canlı yayınlanırlar veya ESPN veya BBC gibi büyük bir kanal tarafından yayınlanırlar.
Ama bu sadece dışarıdan görünüm. Bir buzdağının görünmeyen kısmı gibi. Binlerce küçük rekabetçi oyun toplulukları var. Bazıları Hearthstone gibi dijital kart oyunlarına odaklanır, diğerleri Mortal Kombat ve Smash Brothers gibi dövüşçüleri oynar ve daha da küçük bir grup oyuncu “speedruns” a odaklanır – ne kadar hızlı olursa olsun, tek bir oyunculu oyunu tamamlayabilirsiniz. Bu rakip oyuncuların bazıları oyunlarını Twitch veya Youtube‘da canlı yayınlarken, diğerleri basit bir sohbet yazılımı olan Discord üzerinden iletişim kuruyor.
Piyasadaki rekabetçi oyunların çeşitliliği ve canlı yayının erişilebilirliği nedeniyle, E-Sporları doğru bir şekilde anlamak veya tanımlamak zordur. Fakat kesin olan bir şey var: E-Spor “normal” spora benzer.
Evet, E-Sporlar “Gerçek” Sporlar Gibidir
Çoğu insan oyun ve atletizm arasında net bir ayrım görür. Oyun oynamayı, sporun zıttı olan sağlıksız, antisosyal bir alışkanlık olarak düşünür. Ancak sporu yalnızca “dışarıda olan bir şey” olarak tanımlamazsanız, “gerçek” spor ile E-Spor arasında ciddi farklar bulmak zor olur.
“Gerçek” sporcular gibi, rekabetçi oyuncuların en iyi formda kalmaları için düzenli olarak pratik yapmaları gerekir. Seçtikleri sporla ilgili kaslar geliştiriyorlar ve sakatlıktan kaçınmak için iyi duruş kullanmak zorundalar. Şaşırtıcı bir şekilde, bazı profesyonel oyuncular, vücutlarının en üst düzeyde verimlilikte çalışmasını sağlamak için sıkı diyetler uygularlar.
E-Spor dünyası da inanılmaz derecede sosyal. Futbol taraftarları gibi, E-Spor taraftarları da oyun ortak noktalarında olan tek şey olsalar bile birbirleriyle yakın arkadaşlıklar kurarlar. Oyun oynamak internete dayandığından, bu arkadaşlıkların çoğu sosyal, ekonomik veya fiziksel sınırlara rağmen gerçekleşiyor.
Business Insider, 2020’de rekabetçi oyun pazarının 1,5 milyar dolar olacağını öngörüyor ve buna bilgisayarlar ve oyun klavyeleri gibi rekabetçi oyun donanımından gelen para dahil değil. Elbette, çoğu NFL takımı E-Spor pazarının iki katı kadar değere sahip, ancak bu boşluğun zamanla daraldığı kesin.
Rekabetçi oyunu “gerçek” bir spor olarak kabul etmek zorunda mısınız? Pek sayılmaz. Rekabetçi oyun 2024 Paris Olimpiyatları’nda gösterilse bile, genel halkın atletik spor ve E-Spor arasında her zaman bir ayrım yapma ihtimali yüksektir.
Rekabetçi Oyunlar Her Yaşta İlgi Çekicidir
Video oyunlarını, çocuklar için tamamen yanlış bir şey olarak düşünmeye meyilliyiz. Ancak son on yılın en büyük oyunları, Minecraft ve DOTA gibi başarılı oldular, çünkü her yaştan ilgi çekiciydiler. Rekabetçi oyun ve geleneksel spor aynı sebepten dolayı başarılılar.
Bir ESPN araştırmasına göre, çoğu üst düzey rekabetçi oyuncu 20’li yaşlarda. Aynı ankete göre en iyi futbol, basketbol, hokey ve beyzbol oyuncuları da 20’li yaşlarında.
Neden Oyunu Tek Başımıza Oynamıyoruz?
Kanepede oturmaktan ve en iyi arkadaşınızın oyun oynamasını seyretmekten daha kötü bir şey yoktur. Bu yüzden E-Spor’u çevreleyen genel soru “neden başkasının oynamasını izlemek yerine oyunu oynamıyorsun?”
Tabii ki, bu başka bir soruya yol açar. “Dışarı çıkıp futbol oynamak varken neden bir futbol maçı izliyorsun?” Sağlam, her şeyi kapsayan bir cevap bulmak imkansız. Belki oynayacak durumda değilsiniz veya belki de profesyonel oyuncuların performanslarını görmek istersiniz. Belki bir sebep yoktur. Belki sadece spor izlemekten hoşlanıyorsunuzdur.