Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Okunan: Windows bozuk dosyalar nasıl onarılır?
Paylaş
Bildirim Daha Fazla Göster
Technica BlogTechnica Blog
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Arama
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Windows 11
  • Nasıl Yapılır?
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Windows Rehberi

Windows bozuk dosyalar nasıl onarılır?

Son Güncelleme: 03.09.2019
Hale Çetin
Hale Çetin
Son Güncelleme: 3 Eylül 2019
3 dakikada okunabilir
Windows bozuk dosyalar nasıl onarılır?
PAYLAŞ

Word, Excel, PDF, resim dosyaları ve hatta Windows sistem dosyalarını içeren herhangi bir dosya türünde bozuk dosya problemi ile karşılaşabilirsiniz.

İçerik
Dosya Bozuk Probleminin KaynağıBozuk Dosyalar Nasıl Onarılır?Dosyaları Bozulmaya Karşı Koruyun

Bu durumda dosyayı açmaya çalıştığınızda aşağıdaki hatalar ile karşılaşabilirsiniz.

  • Dosya bozuk ve okunamaz durumda.
  • Dosya bozuk olduğundan açılamıyor.
  • E:\ erişilemez. Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda.

Bu hatalar dosyayı açmak için çift tıkladığınızda veya bir uygulama içinden açmaya çalıştığınızda ortaya çıkmaktadır. Bu hatalardan biriyle karşılaşırsanız, bozuk dosyaları düzeltmeyle ilgili bu yazımıza başvurabilirsiniz.

Dosya Bozuk Probleminin Kaynağı

Dosya bozulması sorununun birkaç nedeni bulunmaktadır. En yaygın olanlardan biri, dosyanın bulunduğu sabit diskteki sektörün fiziksel hasar görmesidir. Fiziksel hasarı olan bir sektör “bad sector” olarak bilinir.

Diğer durumlarda, nedeni birden fazla dosyanın bellekteki aynı alana ayrılmış olmasıdır. Dosyalar bellekte “küme” olarak bilinen bir kısımda saklanır ve bazen işletim sistemindeki bir hata veya bilgisayar çökmesi, aynı kümeye iki dosya atanmasına sebep olablir. Bu da bozuk dosya problemi ortaya çıkarır.

Virüsler de ayrıca bazen bad secktor sorununa sebep olmaktadır.

Bozuk Dosyalar Nasıl Onarılır?

Öncelikle bozuk dosya probleminin herhangi bir sebeple ortaya çıkabileceğini unutmayalım. Ayrıca bu bozuk dosya kurtarma işleminde başarı ihtimali %50’dir.

  1. Sürücünüzde bir check disk işlemi gerçekleştirin. Windows Dosya Gezgini’ni açın, sürücüye sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin. Araçlar sekmesini ve ardından Kontrol Et öğesini seçin. Bu araç tarama yaparak sabit sürücüdeki bozuk kesimleri kurtarmaya çalışacaktır.
  2. CHKDSK komutunu kullanın. Bu, 1. adımdaki işlemin komut ile çalışma şeklidir. İlk adım ile bozuk dosya onarımı gerçekleşmezse bu komutu deneyebilirsiniz.
  3. SFC /scannow komutunu kullanın. Bozuk Windows sistem dosyalarını bulmak ve onarmak için CMD üzerinde bu komutu kullanabilirsiniz.
  4. Dosya formatını değiştirin. Ücretsiz dosya dönüştür uygulamalarını kullanabilir veya dosyayı diğer dosya formatlarından otomatik olarak dönüştürebilen herhangi bir uygulamayla açabilirsiniz. Örneğin, bozuk Word dosyasını PDF uygulamasıyla açmak genellikle bir dosya dönüştürme yardımcı programını başlatır.
  5. Dosya onarma programı kullanabilirsiniz. Dosya onarmak ve bilgilerinizi kurtarmak için başka çareniz yoksa, bir dosya onarma yardımcı programı için ödeme yapmanız gerekebilir. Bunun için Hetman, Repair Toolbox veya FileRepair gibi çeşitli araçlar bulunmaktadır. Bozuk video dosyaları için Digital Video Repair, bozuk ZIP dosyaları için Zip Repair veya Microsoft Office dosyaları onarmak için OfficeFIX kullanabilirsiniz.
İlgili  Windows 10'da Windows'u kurarken "Bulut İndirme" özelliği geliyor!

Dosyaları Bozulmaya Karşı Koruyun

Dosya bozulması herhangi bir dosyada ve birçok nedenden dolayı olabileceğinden, dosyalarınızı düzenli olarak yedeklemeniz önemlidir. En önemli dosyalarınızı her zaman yedekli tutmak için yedekleme yazılımı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede bir dosya bozulursa, yedeğini kullanarak kolayca kurtarabilirsiniz.

ETİKET:bozuk dosyacheck diskWindows
Paylaş
Önceki Yazı Windows 10 1909 Güncellemesi için 18362.10019 Yayınlandı 18362.10019 has been released for the update of Windows 10 1909
Sonraki Yazı Google Chrome Web Tarayıcı İncelemesi İşte Chrome 77 güncellemesi ile gelen yenilikler!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

Popüler

Benzer Yazılar

Windows'un Geleceği: Polaris ve Windows Core İşletim Sistemi Nedir?
Windows

Windows için 2019 Tahminleri

4 dakikada okunabilir
Windows 10
Windows Rehberi

Windows 10’da çözünürlük nasıl değiştirilir?

1 dakikada okunabilir
Windows'da Hızlı Bir Şekilde Sembol Eklemek
Windows Rehberi

Windows’da Hızlı Bir Şekilde Sembol Eklemek

2 dakikada okunabilir
PXE-E61: Media Test Failure, Check Cable Probleminin Çözümü
Windows Hata Çözümleri

PXE: Media Test Failure, Check Cable Probleminin Çözümü

2 dakikada okunabilir
Technica BlogTechnica Blog
Windows 10, Windows 11 ve diğer teknoloji, haberler, nasıl yapılır, incelemeler ve daha fazla konu hakkında yazılar içerir. © 2025 Technicablog.net.
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Merhaba!

Giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?