Windows PowerShell ve Komut İstemi, Windows işletim sistemi ailesinde kullanılabilen komut çalıştırma uygulamalarıdır.
Windows 10, Windows 8 ve Windows 7’nin tamamında Windows PowerShell yüklü olarak gelmektedir. Bununla birlikte, MS-DOS Komut satırının devamı olan eski Komut İstemi yani cmd de gelmektedir.
Ancak çoğu zaman bir işletim sistemindeki iki komut satırı aracının varlığı, kullanıcının isteklerini karşılaması için biraz kafa karıştırıcı gibi görünebilir. Bugün, Komut İstemi ile Windows PowerShell arasındaki farkın ne olduğunu ve ne zaman kullanmanız gerektiğini yazacağız.
Farklılıkları belirtmeye başlamadan önce, hem Komut İstemi hem de Windows PowerShell‘in kısa tarihçesine bakalım.
Windows Komut İstemi basit bir Win32 komut satırı uygulamasıdır. Windows işletim sistemindeki diğer Win32 uygulamalarla veya nesnelerle konuşma veya etkileşim kurma yeteneğine sahiptir. İnsanlar çeşitli amaçlar için kullanırlar, ancak bazı kritik Windows ayarlarını değiştirmek ve İşletim Sistemi’nin çeşitli bileşenlerini Sistem Dosyası Denetleyicisi gibi araçlar kullanarak düzeltmek için kullanırlar. Ayrıca, MS-DOS‘un yükseltilmiş bir sürümü olarak da adlandırılabilir.
Windows PowerShell komut satırı, Windows İşletim Sistemi ile daha derin bir entegrasyon sağlar ve komut dosyası oluşturma için de destek sağlar. .NET Framework‘e dayanır ve ilk olarak 2006 yılında piyasaya sürülmüştür. Komut İsteminin uygulayabileceği tüm görevler için kullanılır, ancak ayrıca Sistem Yöneticileri için de harika bir araçtır.
Komut İstemi ve PowerShell Farkları
İlk fark, PowerShell’in cmdlet‘lerin kullanımından yararlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu cmdlet’ler, kullanıcının kayıt defterini WMI veya Windows Yönetim Araçları’na yönetme gibi bir dizi idari görevi gerçekleştirmesini sağlayabilir. Ancak, Komut İstemi bunun gibi görevleri gerçekleştiremez.
Bilgisayar programlama hakkında az da olsa bilginiz varsa, Variables hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu değişkenler veri depolamak için kullanılır. Ve sonra bu veriler programın dışındaki farklı işlemler için ve uygun uygulamalarla ve desteklenen dillerde programın dışında da kullanılabilir. Benzer şekilde, bu PowerShell cmdlet’leri başka bir cmdlet’teki işlemler için kullanılabilir. Bu, birkaç cmdlet’in birleştirilmesini herkes için bir görevi yerine getiren karmaşık ama etkili bir cmdlet oluşturmaya izin verir.
Son olarak Windows PowerShell, .ps1 uzantısı ile farklı PowerShell komut dosyalarını oluşturmak ve yönetmek için kullanılabilecek harika bir komut dosyası ortamı yapan Windows PowerShell ISE ile birlikte gelmektedir.
Windows Komut İstemi ise tüm bunları yapamaz. Yalnızca Windows sürümlerinden yeni Windows sürümlerine aktarılan eski bir ortamdır.