RTF nedir? diye merak ediyorsanız; .RTF uzantısına sahip olan bu dosya Rich Text Format yani Türkçe adıyla Zengin Biçimli Metin dosyasıdır.
Normal bir metin dosyası sadece düz metinleri saklarken, .RTF dosyaları yazı stili, formatı, resimler gibi zengin içerik barındırabilir. Birçok uygulama tarafından desteklendiğinden platformlar arası belge paylaşımı için tercih edilmektedir.
RTF Nedir?
.RTF, Microsoft Word ekibi tarafından 1980’lerde oluşturulmuştur. Pek çok kelime işlemci tarafından kullanılabilecek ve Word belgelerinin Word kullanmayan kişilerle paylaşılmasını kolaylaştıran evrensel bir dosya türü olarak tasarlanmıştır.
Windows yardım dosyaları da HTML formata geçirilmeden önce .RTF olarak oluşturulmaktaydı.
Çoğu kelime işlemci programı .RTF dosyasını rahatlıkla okuyabiliyor ve düzenleyebiliyor. Yani Windows’da bir tane .RTF oluşturursanız, MacOS veya Linux kullanan kişilere herhangi bir sorunla karşılaşmadan gönderebilmeniz ve onlarında açabilmesi anlamına gelir. Ayrıca, e-posta istemcileri gibi diğer uygulama türlerinde de yaygın olarak kullanılır.
Microsoft 2008’de .RTF’nin geliştirilmesini durdurdu, ancak neredeyse tüm işletim sistemlerinde uygulamalar tarafından yaygın olarak halen desteklenmektedir.
.RTF nasıl açılır?
Söylenebilecek ilk şey .RTF dosyasına çift tıklamak olacaktır.
.RTF dosyalarını açmak için sisteminizde zaten kurulu bir uygulama bulunuyor.
Dropbox, OneDrive ve Google Drive gibi dbulut hizmetlerinin çoğu .RTF dosyasını okumanıza izin veren görüntüleyiciler kullanmakta. Hatta Google Dokümanlar üzerinde .RTF dosyalarını düzenleyebilirsiniz.
Ve çoğu işletim sisteminde .RTF dosyalarını açabilen yerleşik bir editör bulunur. Windows’da WordPad, MacOS’ta Apple TextEdit veya Apple Pages’ı kullanabilirsiniz. Ve farklı bir uygulama yüklemediğiniz sürece (Microsoft Word gibi), bu uygulamalar .RTF dosyalarını açmak için varsayılan olacaktır. Örneğin, yeni bir Windows yüklediğinizde bir .RTF dosyasını çift tıkladığınızda WordPad’de açıldığını görebilirsiniz.
Not: Çoğu Linux versiyonunda yerleşik bir .RTF editörü olmasa da LibreOffice gibi bir program yükleyerek bu dosyaları açabilirsiniz.
.RTF dosyalarının varsayılan olarak ayarlanmış uygulamadan farklı bir uygulama ile açılmasını tercih edebilirsiniz. Bunun için Windows veya macOS’ta, dosyaya sağ tıklayın ve kullanmak istediğiniz uygulamayı seçmek için “Birlikte Aç” komutunu kullanabilirsiniz.
Windows’da bunu yaptığınızda açılan pencere (macOS’ta da benzerdir) .RTF dosyalarını açabilen uygulamaların bir listesini gösterir. Sadece kullanmak istediğinizi seçin. Uygulamanın varsayılan hale gelmesi için “.rtf dosyalarını açmak için bu uygulamayı her zaman kullan” seçeneğini de belirleyebilirsiniz.
RTF to PDF dönüştürülür mü?
.RTF dosyalarını farklı bir formata dönüştürmek isteyebilirsiniz. Bir dosyanın uzantısını bunu yapmak için değiştiremezsiniz; dosyayı dönüştürmeniz gerekir. Genellikle kelime işlemciniz tarafından kullanılan biçime dönüştürmek isteyeceksinizdir. Bunu yapmanın en kolay yolu; uygulamada .RTF dosyasını açmak ve daha sonra farklı bir biçimde kaydetmek için bu uygulamayı kullanmaktır.
Örneğin, .RTF dosyanızı Microsoft Word’de açarsanız ve Farklı Kaydet komutunu kullanırsanız, Farklı Kaydet iletişim kutusuna gelirsiniz. Daha sonra farklı biçimlerden bir format seçmek için “Farklı Kaydet Türü” açılır menüsünü kullanabilirsiniz.
Sisteminizde Word gibi kelime işlemci uygulamaları yüklü değilse işletim sisteminizle birlikte gelenleri de deneyebilirsiniz. Örneğin, WordPad Farklı Kaydet penceresi, Microsoft Word’ün yaptığı kadar çok format seçeneği sunmuyor, ancak işinize yarayacak formatlar olabilir.